Акция на полицията: “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Акция на полицията: “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

С приключването на учебната 2014/2015 година и излизането на учениците в лятна ваканция значително нарастват опасностите за тежки пътнотранспортни произшествия с деца и юноши. Традиционно в края на всяка учебна година ОД МВР – Смолян организира повеждането на акция на полицията “ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!” за времето от 15 до 30 юни 2015 г., насочена към ограничаване на причините и условията за възникване на пътнотранспортни произшествия с малолетни и непълнолетни и последиците с тежки травми или с фатален край, съобщиха от пресцентъра на полицията в Смолян.

По отношение на една от най-уязвимите групи участници в движението децата до 17-годишна възраст, според данните на сектор “Пътна полиция”, пътнотранспортният травматизъм с деца на територията на ОД МВР – Смолян е:

През периода от 01.06.2014 г. до 30.09.2014 г. на територията, обслужвана от ОД МВР – Смолян при ПТП са пострадали 5 деца и юноши до 17 години. Във възрастова група от 6 до 9 години са ранени 3 деца. Във възрастовите групи от 6 до 14 и от 15 до 17 години са ранени две деца. През отчетният период няма загинал участник в движението под 18 години.

От началото на 2015 г. до 30.05.2015 г. на територията, обслужвана от ОД МВР – Смолян при ПТП са пострадали 4 деца и юноши до 17 години. От началото на годината до момента няма загинал участник в движението под 18 години.

Причини за възникването на пътнотранспортните произшествия и ранените са: внезапно навлизане на пешеходеца на платното за движение, несъобразена скорост с пътните условия, отнемане на предимство на пешеходец от страна на водача на МПС. Неизползването на обезопасителни колани (особено на задните седалки), обезопасителни системи за деца и защитни каски от водачите и пътниците на двуколесни моторни превозни средства също се явява проблем по отношение на травматизма при водачите или пътниците.

За реализация на акцията в дните, в които са планирани ученически празненства за края на учебната година в различните възрастови групи, както и в дните, в които официално се закрива учебната година ще се проведат специализирани полицейски операции от служители от униформения полицейски състав на пътна и охранителна полиция, с правомощия за контрол на пътното движение. Полицейските служители ще се намесват при рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него, с цел предотвратяване на инциденти.

При контрола ще се акцентира върху: спазването ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управление на двуколесни моторни превозни средства от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца. При установяване на водачи на велосипеди, които управляват пътни превозни средства по тротоари или пешеходни пътеки, стриктно ще се прилага Законът за движението по пътищата.

Планирани са провеждането и изнасянето на беседи с участието на инспектори от детските педагогически стаи за правилното поведение на децата като пешеходци на пътя, като пътници в автомобилите на родители, близки или познати, като водачи на пътни превозни средства, чрез нагледни средства и материали по пътна безопасност. Ще се разясняват административнонаказателната и наказателната отговорност по отношение управлението на МПС от непълнолетни. В 11-те класове ще бъде представен в подходящ формат филм “Млада Европа”, предназначен за образователни цели.

При организирани от училищата родителски срещи ще бъде взето участие с кратък анонс за пътната безопасност на децата през предстоящата лятна ваканция. Ще бъде осъществена координация и взаимодействие с училищните ръководства, регионалните структури на инспекторатите по образованието и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” с цел набиране на информация във връзка с организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Ще бъде създадена организация за извършване инструктажи на водачите, проверки за употреба на алкохол и/или наркотични вещества и ще бъдат осъществени проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно да ще бъдат предприети съответните законови мерки.

Полицейските и младши полицейските инспектори в малките населени места ще установяват собствениците на мотопеди и ще се съставят полицейски разпореждания по Закона за МВР за недопускане предоставянето на МПС на неправоспособни – малолетни или непълнолетни лица. При установяване предоставянето на МПС на неправоспобни водачи спрямо собствениците ще бъдат предприети мерки съгласно Закона за движение по пътищата. Той ще бъде приложен и спрямо неправоспособните непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които възпитателните мерки, наложени по чл. 13 от Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, не са постигнали целения възпитателен ефект и непълнолетният нарушител повторно е установен да управлява МПС, ще бъде издадено и връчено наказателно постановление с цел недопускане на пътни инциденти по вина на деца-водачи.

Ще се изготвят писмени предупреждения към собствениците, управителите на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси за непредоставяне на скутери, мотопеди и други МПС на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни лица. Ще се извършва регулярен контрол, като на нарушителите ще се налагат санкции.

Полицейските служители с правомощия за контрол на пътното движение при всяка проверка на автомобили задължително ще следят за използването на обезопасителни колани от водачи и пътници на всички места в автомобила, както и за обезопасителни системи (столчета, седалки) при превозване на деца. При установяване на нарушение ще се взима отношение по Закона за движение по пътищата. Преди потегляне на МПС полицейските служители ще разпореждат устно на водача и всички пътници да поставят обезопасителните колани в присъствието на контролните органи. При връчване на свидетелства за управление на нови водачи задължително ще се включи и темата за ефекта от ползването на обезопасителните колани, обезопасителните системи за превозване на деца и защитните каски, както и за налаганите санкции за нарушения на водачите и пътниците.

Вирни се горе