"Акция климат" започва в Смолян

 "Акция климат" започва в Смолян

Игри и викторини за най-малките, информационни материали и практични съвети за по-големите, както и много подаръци са подготвили Представителството на Европейската комисия в България , Федерация “Зелени Балкани” и българската мрежа “Европа – Директно”, които тази година заедно организират информационни дни, посветени на проблемите на климата и опазването на околната среда. “Акция Климат” ще премине под мотото “Ти контролираш промените в климата” и се провежда в рамките на общоевропейската кампания за информиране на гражданите на ЕС за глобалното затопляне и начините за неговото овладяване.

Днес от 11 ч на пл. “Свобода” в гр. Смолян гражданите и гостите на града ще научат какво представлява глобалното затопляне, ще се промени ли климатът на България и какви ще са последиците от това, какво може да се направи в глобален мащаб и какви действия е предприел Европейският съюз. Подготвени са и индивидуални практични съвети за това как чрез малки промени във всекидневните си навици всеки един от нас може да помогне за ограничаване на атмосферното замърсяване.

Основните информационни акценти в “Акция Климат” ще бъдат атрактивно представени върху 17 цветни банера със снимки и текстове, а върху видеоекран ще бъдат прожектирани филми, посветени на опазването на природата. На гражданите ще бъдат раздавани публикации и други промоционни материали. За най-малките ще бъдат организирани игри и викторини, а рисунките, които те ще направят в рамките на събитието ще бъдат показани в изложба под открито небе.

Събитието в Смолян бе официално открито от г-жа Зинаида Златанова, Ръководител на Представителството на ЕК, и г-жа Дора Янкова, кмет на Смолян. Официалните гости ще бъдат поканени да напишат своето"Обещание към Земята" върху подготвено за целта табло.

Гражданите и гостите на Смолян ще имат възможност да се запознаят и с услугите, които се предоставят от информационните мрежи и служби на Европейския съюз в България в рамките на изложение, организирано от Европейския информационен център “Европа – Директно” в Смолян. Работата на Центъра ще бъде представена от неговия ръководител г-жа Надежда Митева.

Вирни се горе