Акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

Акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

Във връзка с началото на учебната година ОД МВР – Смолян стартира превантивна кампания за лична безопасност на учениците на територията на областта.

С цел ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с една от най – уязвимите групи участници в движението по пътищата – децата, със старта на първия учебен ден до краят на м. октомври ще се проведе традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Седмицата от 15 до 22 септември е обявена за „Седмица на превенция на детската пътна безопасност”, а 21 септември – „Ден без загинали на пътя“. Успоредно с това ще продължат и полицейските операции за спазване ограничение на скоростта и други нарушения на пътя, насочени към осигуряване безопасността не само на децата, а и на всички участници в движението, като активният контрол ще се осъществява през цялата учебна година на територията на областта.

Преди началото на учебната година са проведени срещи с ръководствата на учебните заведения за осъществяването на пропускателния режим, връзката с полицейските органи при конфликтни ситуации или съмнителни лица край училищата, извършени са охранителни проверки на сградите. Осъществено е и традиционното партньорство с Регионалното управление на образованието за конкретни мерки при откриването на учебната година и опазването на обществения ред. Продължава и програмата „Работа на полицията в училищата“ с основни акценти върху личната сигурност на децата, безопасно поведение на пътя, тежките последици от употреба на наркотичните вещества, превенция на агресията в училищата.

Традиционно, преди и по време на тържествата за първия учебен ден в училищните дворове, в районите край тях и на кръстовищата с интензивно движение ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие. През този период служители на полицията ще осъществяват засилен контрол часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители. По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят водачите да спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки и ще контролират правилното пресичане и от страна на пешеходците.

Там където е било необходимо са извършени или са в процес на извършване на дейности по освежаване на пътната маркировка, монтиране на допълнителни предпазни парапети указателни табели или пътни знаци.

Решаваща роля за безопасността на децата все пак имат родителите, които да им припомнят основните правила за безопасно движение, като пешеходци.

Вирни се горе