Административния съд - Смолян отчете свършеното за 2015г. и набеляза целите и приоритетите за настоящата година

Административния съд - Смолян отчете свършеното за 2015г. и набеляза целите и приоритетите за настоящата година

Вчера се проведе Годишното отчетно събрание на Административен съд – Смолян. За пръв път от създаването на съда в отчетното събрание взеха участие и председателите на районни съдилища в областта.

“С районните съдилища имаме много общи пресечни точки в стремежа за утвърждаване върховенството на закона и нормално те да участват в отчета на съда” – коментира по този повод Председателят на съда Игнат Колчев.

Отчетното събрание започна неочаквано с церемония по встъпване в длъжност на съдия Васил Чалъков, избран с решение от 10.03.2016г. на Висшия съдебен съвет за Заместник-председател на Административен съд – Смолян, която беше изненада за всички.

На събранието присъстваха председателите на отделения във ВАС Ваня Пунева и Милка Панчева.

Беше отчетено повишение на ръста на образуваните административни дела през 2015г. с 19,8% спрямо предходната година, която тенденция продължава и в началото на 2016г. Като основно достижение в доклада беше отчетено решаването на 95,7% от висящите дела в тримесечен срок при 95,4% за 2014г., което разколебава формираната обществена нагласа за тромавост на съдилищата.

Докладът коментира броят на отменените през 2015г. съдебни актове, като добра отправна точка за повишаване усилията на магистратите през следващия отчетен период за чувствително подобряване на резултатите по този показател, отбелязвайки че това ще бъде основната цел на съда за следващата година.

Сред другите основни цели, които бяха набелязани в доклада са въвеждането от 01.04.2016г. на система за отчитане тежестта на делата чрез тяхното индексиране и окончателно изграждане на комуникационна инфраструктура за електронен документооборот с ВАС и Адвокатурата. Отчетено беше, че към този момент съдът разполага с пълна електронна база от висящите дела, която е пълен аналог на хартиените такива. Предстои да се намери техническо решение за експорта на обжалваните дела в електронен вид към ВАС. Сред набелязаните приоритети бяха заложени и такива като обучение по теми, по които е констатирана необходимост във връзка с отменени актове на съда, оптимизация на щатното разписание чрез възлагане за изпълнение на допълнителни функции на личния състав и обучение на място за целите на взаимозаменяемостта.

Вирни се горе