90 потребители от община Смолян ползват услугата на звеното „Помощ в дома”

90 потребители от община Смолян ползват услугата на звеното „Помощ в дома”

Проектът „Помощ в дома” е насочен към задоволяване потребностите на лица (деца, възрастни и самотни хора), които са в пълна или частична невъзможност за самостоятелно обслужване и риск от социална изолация. Предоставят се почасови социални услуги от Звено за услуга в домашна среда. Дейностите се изпълняват в гр. Смолян и населените места на територията на общината. Обща цел е създаване на устойчив модел за осигуряване на достоен живот чрез достъп до социални услуги в домашна среда за хора, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.

Създадено е „Звено за услуги в домашна среда“ по проект „Предоставяне на услуги в домашна среда на хора с увреждания от община Смолян”. Дрекция „Социално подпомагане” – Смолян извърши анкета на заявителите за ползване на социалната услуга. В зависимост от оценката на Дирекцията, възрастта и местоживеенето на хората от община Смолян, е направен подбор на потребителите на социалната услуга по проекта. Кандидатстването, оценката и класирането се осъществяват с

В момента се обслужват в 14 населени места от общината общо 90 потребители, в т.ч. 45 лица с увреждания; 40 лица -възрастни и самотни, и 5 деца от тях. От общо 90 потребителя 61 са жени , 24 – мъже и 5 – деца.

Подадени са общо 203 заявления от потребители, от тях са се отказали 14 по лични и финансови причини. Извършена е оценка на 189 потребители.

Вирни се горе