90% от хората носят медицинската маска от грешната страна

90% от хората носят медицинската маска от грешната страна

Всички познаваме медицинската маска – тя е предназначена, за да спира разпространението на микробите, бактериите и болестите. За медицинските работници това е първото ниво на защита от инфекции при работа с болни. А за хората с отслабен имунитет маската служи за бариера, предпазваща от инфекции, които могат да влошат състоянието им.

Но неправилно сложената маска може да донесе повече вреда, отколкото ползи! Потребителка на социална мрежа наскоро решила да разкаже на света за това как все пак трябва да се слага медицинската маска. Ето какво написала тя:

“Споделям с вас своите знания как правилно се използва медицинската маска. Това го научих през миналата година в практиката си. Ако бялата страна се допре до лицето ви, това значи, че искате да защитите околните от себе си (да не допуснете предаването на своите микроби към другите).

Ако бялата страна е обърната навън, значи искате да защитите себе си от околните (за да не попаднат микробите отвън във вашия организъм)”.

По-лесно казано, ако бялата страна е обърната навътре – то вие сте болни и не искате да заразите другите. Ако е навън – то вие сте здрави и искате да се предпазите от чуждите бактерии.

Синята или оцветената страна предпазва устата и носа от попадането на странични течности (например капки слюнка). А бялата страна е филтър, действащ като бариера срещу микроби, когато вие дишате. Затова маската трябва винаги да се носи с цветната страна навън.

Лекарите също препоръчват да се измиват ръцете със сапун преди да сложите маската. И, разбира се, никога една маска да не се използва от двама,пише webmiastoto.com.

Вирни се горе