850 деца са изучавали Корана в летните школи към джамиите в Смолянско

850 деца са изучавали Корана в летните школи към джамиите в Смолянско

Близо 850 деца са изучавали Корана в летните школи към джамиите в Смолянско, по информация от Районното мюфтийство. Общо 60 са коран курсовете за деца през това лято, а преподавателите в тях са предимно имами и студенти от Висшия ислямски институт. Курсистите са ученици от 1 до 8 клас, а програмата е утвърдена от Главно мюфтийство.

В продължение на два месеца малчуганите се запознават с основни постулати от религията, учат се да декламират наизуст текстове от свещената за мюсюлманите книга. Уроците в религиозните курсове са 4-5 дни седмично по 3 часа.

За днес е насрочен и регионален изпит в централната джамия в Мадан. Те ще демонстрират познанията си за религията, ще четат и рецитират части от Корана, а изпитването за практически умения ще бъде свързано с изпълнението на молитвата. Тестовете за рецитиране и изразително четене на текстове от свещената книга ще бъдат оценявани за мелодичност и правилно произношение.

Класиралите се на първите места курсисти ще участват в националния изпит, организиран от Главното мюфтийство, съобщи Дарик.

Вирни се горе