"80 училища ще бъдат закрити по решение на общинските съвети в страната"

"80 училища ще бъдат закрити по решение на общинските съвети в страната"

На митинга утре се очакват около 20 автобуса с учители от цялата страна и доста учители от София "80 училища ще бъдат закрити по решение на общинските съвети в страната", съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Така около 1500 учители ще загубят работата си. Очаква се и закриване на цели паралелки в други училища.

“Изчерпано е вече всякакво закриване на училища и на детски градини в малките населени места и молбата ми е към общинските сесии да не пристъпват сляпо само защото трябва да пестят пари”, каза Такева. Училищата, които ще бъдат затворени са предимно в малки населени места.

Пенсионираните учители в момента са около 80 хиляди. Всяка година се пенсионират около 2500 учители. В курсове са преквалификация могат да се включат всички, които са до 68-70 години. По данни на синдиката, това са около 50 хил. души. От КНСБ съобщиха, че чакат около 10 000 души утре на синдикалния и граждански протест. Това заяви вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България и ръководител на Стачния комитет на синдиката Валентин Никифоров.

Още на 24 април синдикалистите предупредиха, че планират активни действия, когато Правителството прие Новия Закон за митингите и стачките. В протеста утре ще се включат още 23 граждански организации. Причина за утрешните действия на КНСБ е и решението на правителството за замразяване на работните заплати в бюджетния сектор. Протестът ще се движи на няколко лъча. Утре около 10:30 часа от площад Македония се очакват граждани от Силистра до Петрич и от Видин до Бургас, като е ограничено участието на инвалиди и възрастни хора заради високите температури. 34 са само браншовите организации, включени в структурата на КНСБ. Това са учители, енергитици, търговци, членове на кооперации, служители в системата на Ж.П. транспорта, автотранспорта, „Движение Младежки форум 21 век”, Движение на младите учени, Асоциациите на млеко и зърнопроизводителите и др. На утрешния протест от КНСБ обещават атракцията да бъде присъствието на мафиотски структури, като не разкриват повече засега.

Вирни се горе