80 сурвачки изработиха участниците в тазгодишната работилница за родопски сурвачки в музея

80 сурвачки изработиха участниците в тазгодишната работилница за родопски сурвачки в музея

По традиция, в навечерието на Коледните и Новогодишни празници в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян отваря врати работилница за родопски сурвачки, която работилница се оформи като една от устойчивите образователни форми в областта на етнографията. Главната идея още при стартиране на тази инициатива е тези, които заявят желание да участват – да се запознаят с традициите и обичаите около празниците, като по-специално внимание се обръща на един от най-жизнерадостните и тачени български обичаи в Средните Родопи – Сурвак. Под ръководството на музеен специалист участниците изработват сурвачки по стар образец, украсени само с естествени материали, осигурени от музея. На присъстващите в работилницата се предоставя възможност да проявят творческо въображение, усет и умения в процеса на работа.

Тази година 115 на брой бяха представителите на широката общественост, на различни организации и структури, гости на града и разбира се ученици от училищата в град Смолян, желаещи да участват в образователната проява на музея.. Най-масово беше присъствието на учениците от ОУ „Иван Вазов“ – Смолян: втори клас, водени от г-жа Т. Раева; трети клас, водени от г-жа Стефанова и четвърти клас, водени от г-жа Стоилова. От СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ представители бяха шестокласници, водени от г-жа Р. Михайлова. За поредна година в работата се включиха и представители на ДЦДВУ „Звънче“ – Смолян. Да се потопят в магията на празниците и да покажат своите умения за първи път заявиха желание и деца с приемни грижи от община Смолян, заедно със своите приемни родители.

Изработени бяха около 80 сурвачки, по-голяма част от които участниците отнесоха със себе си. С избрани образци от изработените сурвачки, с пожелание за весели празници и успешна нова 2017 година, музейната колегия ще поздрави представители на местната областна и кметска управа.

Вирни се горе