8-ми Международен фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“

8-ми Международен фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“

8-мото издание на фестивала “Забранено за възрастни” ще се проведе от 30 септември до 4 октомври 2019 в Смолян и други 19 населени места от всички 10 общини в цялата област. Фестивалът ще представи 11 професионални театрални и танцови представления от България, Швеция, Испания и Турция и 3 нови български филма за деца и младежи. Един от филмите е специално предназначен за глухи. Фестивалът традиционно се открива с концерт-спектакъл на детските и младежки театрални състави от Смолян. Освен в областният град представления ще има в Баните, Барутин, Борино, Грохотно, Девин, Долен, Доспат, Елховец, Златоград, Мадан, Момчиловци, Неделино, Рудозем, Смилян, Средногорци, Старцево, Търън, Чепеларе, Чепинци.

Участници тази година са Държавен куклен театър Пловдив, Държавен куклен театър Бургас, Театър „Мале-Мале“, Театър „Светло око“, Театър „Усмивки“, Театър „Арт ленд“, РДТ „Николай Хайтов“, Театър „Плюс“ /Испания/, Театър „Стафан Бьорклунд“ /Швеция/, Театър „Темпо“ /Турция/, Център за изкуства „За Родопите“. Фестивалът се организира от Фондация „За Родопите“ и Община Смолян с частичното съдействие на Министерство на културата, Фондация „Америка за България“, Програма „Изкуство в движение“, Фондация „Арт Офис“, НЧ „Кирил Маджаров-1866“, НЧ „Христо Ботев-1871“, Бутик за цветя „Мери Ив“, Смолян. Медиен партньор е Програма „Христо Ботев“ на БНР. Основен партньор в работата с училищата и детските градини от града и областта е Регионално управление на образованието Смолян. Общини и кметства от областта също подкрепят събитието. Представленията, които се изнасят извън град Смолян, в другите населени места от областта, се провеждат под патронажа на Областния управител Недялко Славов.

Фестивалът е уникален по рода си празник за най-младото население на Средните Родопи и те го очакват с нетърпение в началото на октомври вече осма поредна година.

Вирни се горе