768 души членуват в Съюза на слепите в област Смолян

768 души членуват в Съюза на слепите в област Смолян

Поздравителен адрес от името на Областният управител на Смолян бе връчен на Регионалната съюзна организация на слепите по случай Международния ден на незрящите хора

„В този ден Ви поздравявам за смелостта, енергията и упоритостта, които се налага да проявявате ежедневно! Вие виждате със сърцата си, а това е дар, който малко хора притежават. Уверявам ви, че високо се цени стремежа ви да сте полезни на семействата си и обществото, влагайки много повече усилия за преодоляване на трудностите в ежедневието. Бъдете щастливи с обичта на вашите близки и любими хора! Нека вярата и надеждата изпълват сърцата Ви!”. Това гласи поздравителния адрес, връчен по случай Международния ден на слепите хора, от името на областния управител инж. Димитър Кръстанов на Регионалната съюзна организация /РСО/ на слепите в Смолян. Председателят на смолянската организация на Съюза на слепите в България /ССБ/ Теменужка Миткова изрази своята и на всички членуващи искрена благодарност за оказаното внимание.

В създадената през 1967 г. организация на слепите в област Смолян членуват 768 души. От тях 424 души с увредено зрение живеят в община Смолян, като в това число се включват около 20 незрящи от други две общини – Баните и Чепеларе. 320 са незрящите само в град Смолян. РСО включва хора с над 71 % увредено зрение, така както е прието от ССБ. Незрящите в областта са разпределени в четири териториални организации. Първата действа на територията на община Смолян, втората е локализирана в Неделино и Златоград. В обхвата на третата организация се включват Рудозем и Мадан, а четвъртата организация, действа на територията на Девин и Доспат.

Само 23 души от незрящите хора в областта са работещи, тъй като лицата с и над 91% увредено зрение са силно затруднени да упражняват физическа дейност. Трудово заетите са с над 71 % увредено зрение и част от тях, предимно по-младите, биват изпращани на 6 месечни професионални обучения за незрящи в Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив. По думите на Теменужка Миткова, през годините и досега членуващите в РСО- Смолян разчитат основно на дарения и на общинската парична помощ за отбелязване на Деня на инвалида на 3 декември. Основен проблем за незрящите в региона, според г-жа Миткова, си остават трудностите с недостъпната градска среда. „Почти навсякъде в града срещаме затруднения с придвижването”, заяви Миткова и допълни, че като пропуск в градоустройството е липсата на скосени тротоари в зоната на пешеходните пътеки, на тактилни настилки, както и липса на парапети от автобусните спирки до обществените сгради. Не се спазва и едно от основните изисквания към урбанизираната територия и нейните елементи за достъпен маршрут в пешеходните зони, а именно пешеходното пространство да се изпълнява с широчина не по-малка от 90 см, без препятствия. Допълнително положението на незрящите в областта се утежнява от таксите, които следва да заплащат за отделни услуги.

Вирни се горе