75 пожара гасиха огнеборците от областта през март

75 пожара гасиха огнеборците от областта през март

През месец март 2012 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 119 броя произшествия, от които 75 пожара, 33 пъти оказване на техническа помощ, проведени са 11 аварийно-спасителни дейности, четири лъжливи сигнала и др., съобщиха от ОУ“Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян.

15 от възникналите пожари са с щети, при които са унищожени 15 дка гора; покривна конструкция – 79 кв.м.; 202 тона фураж; един автомобил; домашно имущество на 10 домакинства.

Пожарите без нанесени материални щети са 60, от които 12 в комини на жилищни сгради, 25 в сухи треви и пасища, 4 в контейнери за смет и др., отчетоха от пожарната.

35 от възникналите произшествия са в Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” в Смолян, Чепеларе – 8, Девин – 15, Доспат – 4 и т.н.

Затоплянето на времето е благоприятен период за почистване на селскостопанските имоти. Голяма част от пожарите през март са възникнали именно при извършване на селскостопански дейности в съседство с горските територии. ОУ ПБЗН – Смолян напомня на гражданите почистването да се извършва по механичен начин, без изгаряне на растителните отпадъци.

От 2 до 7 април 2012 година е седмицата на гората. Служителите от “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян отново призовават населението за спазване на правилата за пожарна безопасност при почистване и експлоатация на ливадите и градините в съседство с горския фонд и да пазят горите от пожари! При забелязване признаци на пожар, незабавно звънете на телефон 112, призовават огнеборците.

Вирни се горе