70% от читателите на SmolyanNews.com не искат бежанци в България

70% от читателите на SmolyanNews.com не искат бежанци в България

За първи път в най-новата ни история България е подложена на бежанска вълна и това е ново предизвикателство, пред което сме изправени. Темата е изключително актуална затова попитахме читателите на сайта SmolyanNews.com – Трябва ли България да приема бежанци?

69% от анкетираните са заявили категоричната си позиция, че не искат в страната ни бежанци. На противоположното мнение са 21%, които са дали положителен отговор. Едва 4% от анкетираните нямат мнение и не се интересуват от темата.

“Темата за бежанците е всъщност тема за ценностите – за това кои сме ние българите и какви искаме да бъдат децата ни. Бежанците от Сирия са хора в нужда, които напускат страната си от необходимост. Не бива да се забравя, че преди войната това е страна с добър стандарт на живот, а в момента хората живеят при много тежки условия”, според комисар Кристалина Георгиева.

Резултатите показват, че извън съмнение българите сме ксенофоби и не приемаме различните от нас. Хората, които обаче са толерантни също не са малко. Друг е въпросът има ли възможност страната ни да се справи с бежанската вълна – финансово, институционално и пр. и не на последно място важна е и нагласата на българите?

Вирни се горе