63.1% от умиранията през 2010 год. са от болести на органите на кръвообращението

63.1% от умиранията през 2010 год. са от болести на органите на кръвообращението

В структурата на смъртността по причини през 2010 год. не се наблюдават съществени промени в сравнение с тази от 2009 г. в Смолянска област. Основна причина за умиранията остават болестите на органите на кръвообращението, чийто интензитет е 801.1 на сто хиляди население, а относителният им дял е 63.1%. Честотата на умиранията от болести на органите на кръвообращението сред жените е значително по-висока отколкото при мъжете (жени – 836.3 на сто хиляди, мъже – 764.8 на сто хиляди), съобщиха от Териториално статистическо бюро в Смолян. Сред болестите на органите на кръвообращението с най-голяма социална значимост са –

  • Мозъчносъдови болести, с относителен дял в общия брой на умиранията – 16.2.% и честота на умиранията – 206.4 на сто хиляди души.

  • Исхемична болест на сърцето, с относителен дял в общия брой на умиранията – 16.0% и честота на умиранията – 203.1 на сто хиляди души от населението.

  • Хипертонични болести, с относителен дял – 12.5% и честота на умиранията – 159.1 на сто хиляди души от населението.

На второ място са умиранията от Новообразувания, чийто интензитет в сравнение с предходната година се увеличава (от 240.3 на сто хиляди души от населението) на 243.9 на сто хиляди души от населението. Относителният дял в общия брой на умиранията е 19.2%. Смъртността сред мъжете от Новообразувания е много по-висока отколкото при жените (мъже -310.7 на сто хиляди, жени – 181.5 на сто хиляди). С най-голяма честота сред тези болести са умиранията от Злокачествени новообразувания на храносмилателните органи и Злокачествени новообразувания на дихателните органи и гръдния кош. На трето място са умиранията от Болести на дихателната система с относителен дял – 4.0% и честота на умиранията – при мъжете – 77.7 на сто хиляди души от населението, при жените – 25.2 на сто хиляди души от населението, обясниха още от статистиката. В структурата на останалите причини за смъртност следват – Болести на храносмилателната система, Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата, Пикочно-половата система и др. Статистиката на умиранията по причини е широко използвана като основен източник на информация за международни сравнения на смъртността на населението. Процедурите по събиране на данните за умирания по причини са еднотипни при всички европейски страни, тъй като се използват унифицирано свидетелство за смърт и Международна класификация на болестите, допълнита от ТСБ.

Вирни се горе