600 деца от Смолянско тръгват на курс по Коран

600 деца от Смолянско тръгват на курс по Коран

Летен курс по обучение на Коран ще проведат 600 деца от района на Смолян. Те използват ваканцията през лятото, за да посещават мюсюлманско училище. Това се случва с разрешението на родителите им.

50 имами и преподаватели по ислям ще обучават децата на възраст между 7 до 15 години. Децата са от 7 общини, като най-много са от общините Рудозем и Мадан. На изпити ще са явяват в началото на септември. Смолянска област е сред първите места в страната по брой деца, обхванати в Коран курсовете. В Разградска област записаните са 500.

Мюсюлманчетата учат наизуст молитви на арабски език, а отлично наизустилите по-голям брой ислямски молитви получават награди.

„Главното мюфтийство е одобрило програмата за религиозно обучение на учениците”, съобщиха за Smolyannews.com от районното мюфтийство.

Оттам поясниха, че „Курсовете по Коран” ще продължат до края на месец август, а в началото на септември децата ще се явят на изпити върху изучения материал от религиозния курс.

Най-добрите от тях ще вземат участия на регионални и национални състезания, където се явяват мюсюлманчета от цялата страна.

Лятното мюсюлманско училище се е превърнало в традиционно за този край на Родопите.

На 6 юли в Рудозем ще се проведе и осмото национално състезание по наизустяване и художествено четене на Корана. Записани са 38 участници.

Вирни се горе