6 млн. кутии цигари и 1 300 литра алкохол без акцизен бандерол заловиха за година по границата

6 млн. кутии цигари и 1 300 литра алкохол без акцизен бандерол заловиха за година по границата

В първия ден на февруари в РДГП-Смолян се проведе отчет за извършеното през 2011 година. Дейността по противодействие на нелегалната миграция продължава да е основна за РДГП-Смолян, съобщиха оттам.

През изминалата година са задържани 288 лица, граждани на трети страни /извън ЕС/. На “Зелена граница“ са задържани 128, а на ГКПП 160 емигранти. Най-голям е броят на задържаните афганистански граждани – 85 лица, следвани от тези на Ирак /55/ и на Пакистан /43/.

Наред с дейността по противодействие на нелегалната миграция, 2011 година се характеризира с активната работа на РДГП-Смолян по противодействието на контрабандата и незаконното разпространение на акцизни стоки в зоната на отговорност. Чрез допълнителни гранични проверки и съвместни акции с териториалните структури на Агенция “Митници” и ГДБОП, са задържани близо 6 млн. кутии цигари и 1 300 литра алкохол без акцизен бандерол.

Установени са 295 лица, извършили контрабанда или незаконно разпространение на акцизни стоки. Най-използваните способи за контрабанда на цигари е посредством товарни камиони, чрез използване на “тапа” от официално декларирана стока или укриване на стоката в конструктивните кухини на леки автомобили. Активната работа по неутрализиране на този вид престъпна дейност на ГКПП накара организаторите да се ориентират към трафикиране на контрабандната стока през “зелена граница”. За целта се използват черни пътища и проходими райони в непосредствена близост до линията на ДГ. През годината са задържани близо 700 000 кутии цигари, контрабандирани през “зелена граница”, обясниха още от граничното.

През годината РДГП взе участие и в редица съвместни полицейски операции с ОД на МВР. Най-значими резултати бяха постигнати по противодействие на наркоразпространението в района на гр.Петрич, където във взаимодействие с ОД на МВР Благоевград са иззети и конфискувани приблизително 2 тона суха и полусуха маса канабис.

Наред с операциите на територията на страната 29 служителя от РДГП взеха участие и в 10 международни операции за противодействие на нелегалната миграция по гръцко-турската и гръцко-албанската граници. Координатор на операциите беше Агенцията за управление на външните граници – Фронтекс.

РДГП взе участие и при охраната на обществения ред и обезпечаване нормалното протичане на изборите за местна власт и за президент на страната. В двата тура взеха участие 380 служители, които отговаряха за охраната на 203 избирателни секции, предимно в населени места в близост до държавната граница. През годината за постигнати високи резултати в служебната дейност са наградени 316 служители, отчетоха още от гранично.

Вирни се горе