6 държави „окупират“ бъдещето на Родопите

6 държави „окупират“ бъдещето на Родопите

Днес от 14.30 часа в зала 247 на община Смолян заедно с младежи от 6 различни държави, млади хора, представители на общината, бизнеса и НПО от гр. Смолян и региона ще предложим на вниманието Ви конкретни предложения на база резултатите от проекта за младежко предприемачество за устойчиво развитие. Така ще споделим добри практики и предложим мерки за бъдещето на Родопите в ръцете на младите хора. На срещата ще бъде представена новата Европейска програма за финансиране на младежки проекти „Еразъм+“ и Финансов инструмент на община Смолян за младежки дейности, като възможности за финансиране на младежки идеи и проекти.

Ще намерят ли младите хора мостове към бъдещето на света? Това е въпрос, който си задаваме и възрастни и млади, във все по несигурен свят, който изисква повече усилия да се развиваме устойчиво от когато и да било. Млади хора от Арабския свят и Европа си подадоха ръце в Смолян, за да намерят пътя към просперитета на местните общности, младите хора и икономиката опазвайки природните богатства на своите страни.

Вече цяла седмица в района на Смолян и горното течение на река Арда над 25 младежи от 6 различни държави проучваха пътя към предприемачеството и устойчивото развитие на Родопите. Международният проект свърза идеята за устойчиво развитие и възможността за рационално използване на околната среда, като ресурс за младежко предприемачество в отдалечени планински райони.

Проектът насърчава младите хора с идеи за създаване на обвързани с околната среда предприятия в местните общности – еко-туризъм, биологично земеделие, проекти за развитие на общността, еко-селища и т.н., като отговор на младежката безработица.

Народните будители на 21 век са младите хора, които са отговорни към бъдещето на общностите си, природата и икономическото развитие.

Народните будители на 21 век са младежите, които опазвайки културното си богатсво могат да съхранят мъдростта на предците си запазвайки равновесието между икономическо развитие и околна среда.

Народните будители на 21 век са амбициозни, те използват нови методи на обучение, за да създадат иновации и модели, които могат да променят традиционните замърсяващи начини на производство.

Народните будители на 21 век умеят да бъдат солидарни и толерантни към другите, за да ги подкрепят в собственото им развитие. Народните будители на 21 век са осъзнати за собствените си способности и капацитет, с който променят средата около себе си! Народните будители на 21 век са младите хора, които се реализират в България, Смолян, Арда и Гудевица – в най-малките населени места сред природата.

Партньори по проекта са организации от: България, Швеция, Египет, Франция, Тунис, Йордания и Турция.

Вирни се горе