520 младежи ще разкрасяват Смолян през лятната ваканция

520 младежи ще разкрасяват Смолян през лятната ваканция

В община Смолян бе даде официален старт на младежката кампания “Мисия Смолян 2012”. Официалното откриване направиха секретарят на община Смолян Замфир Копчев, управителят на почистващата фирма “Титан Клинър” Милена Лободова и Божидар Панайотов – председател на ученическа компания “Джуниър Криейшън” към Професионалната гимназия по икономика “Каръл Маркс”, чийто членове ще ръководят младежките групи. В продължение на 30 дни около 520 младежи на възраст от 15 до 18 години ще се грижат за почистването и облагородяването на Смолян, селата и историческите обекти на територията на цялата община. Над 350 са младежите от града, а в 22 населени места са 170, съобщиха от фирма Титан.

Заради огромния интерес, младежите ще бъдат разделени на общо три смени, като всяка ще бъде от по 10 дни. Първата смяна е от 16 до 27 юли, втората – от 30 юли до 10 август и третата – от 13 до 24 август. Работното време ще е шест часа с половин час почивка. В селата работата ще се контролира и ръководи от кметовете или кметските наместници. За инициативата учениците ще бъдат стимулирани с 10 лв. на ден. „Целта ни е това да бъде една изцяло младежка кампания, да се погрижим за децата на Смолян през лятото, като осмислим почивните им дни и се постараем да организират средата, от която се нуждаят", заяви Копчев. За разлика от кампаниите, организирани в минали години, „Мисия Смолян" ще даде възможност за повече свобода на участниците, като им позволи да подредят по свой начин любимите си места – детски и спортни площадки, училищни дворове, детски градини, междублокови пространства, зелени зони и вътрешните улици на града, където реално младежите прекарват свободното си време. Секретарят на община Смолян бе категоричен, че младежите няма да се насочват по натоварените и главни улици, запустели зони, както и такива, които крият някакъв риск. Управителят на фирма “Титан” запозна участниците как да събират отпадъците. Тези, които подлежат на рециклиране ще се изхвърлят в специализираните съдове за метал, стъкло, хартия и пластмаса. Битовият отпадък ще се събира в черни политиленови чували, а строителните и пясъка в бели плътни торби. Зелените отпадъци като клони и треви ще се събират на купчини, които ще се извозват до новооткритата площадка за биокомпостиране. Лободова бе категорична, че отпадъкът след работа ще се извозва своевременно с машини на фирмата. Божидар Панайотов от ученическата неправителствена организация благодари на община Смолян за кампанията и гласуваното доверие. “Изказвам благодарността на всички млади хора, че общината ни гласува доверие да наредим града си, както го виждаме и чувстваме ние, като намери най-доброто решение за осмисляне на лятната ваканция”, заяви той.

Групите ще работят на 12 обекта в Смолян, 6 в Райково и 4 в Устово, както и на трите стадиона и две спортни площадки. Организатори на “Мисия Смолян” са община Смолян и почистващата фирма “Титан Клинър”, която осигурява тениските, шапките, ръкавици, чували, нужният инвентар за работа, както и заплащането. 30 са преките ръководители на групите, назначени са 4 комплексни ръководителя, както и още трима души за логистична подкрепа от фирма “Титан”. Всички групи са снабдени с медицински пакети за първа помощ, инструктаж за безопасност, както и съвети от пътна полиция за безопасност на движението и работата около улиците с движение.

Вирни се горе