50 деца подариха 50 бели рози на митрополит Николай за 50-ия му рожден ден

50 деца подариха 50  бели рози на митрополит Николай за 50-ия му рожден ден

Затрогващ, изненадващ бе моментът за всички, в който в църквата на манастира „Св. св. Кирик и Юлита“ влязоха 50 усмихнати деца с бели рози в ръце. Отправиха се към олтара, за да поздравят Пловдивския митрополит Николай по случай 50-ия му рожден ден. В края на празничната Литургия тези 50 деца като бели ангели, представители на над 4 хиляди свои връстници от епархията , изучаващи Православие, внесоха особено чувство на умиление и нежност. Групичките от всички 9 духовни околии – като цъфтяща розова градина на Св. Богородица, с радост благодариха на митрополит Николай за бащинските грижи към децата в епархията, поднасяйки му белите рози. Десетте деца от Неделното училище „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян благодариха за организирането с Негово благословение на поклоннически и доброволчески лагери в манастирите, за творческите конкурси, духовните работилници и всички други прояви, в които те активно и с радост участват.

Дядо Николай отвърна: „Благодаря ви за прекрасните поздрави, мили деца, за тези хубави цветя, но най-големия подарък за мен е вашето чисто детско сърце – купен не от магазина! И аз ви дарявам моето сърце, с което ви прегръщам с много любов. Уверявам ви: непрестанно се моля за вас Бог да ви пази да се утвърждавате в добродетелите, да преуспявате в доброто и полезно знание и да достигнете до вечно спасение.“

Много и сърдечни поздрави, много цветя получи негово Високо Преосвещенство. Патриарх Неофит заяви: „Благодарни сме на Господа, че във Ваше лице имаме истински посветен на Бога монах и архиерей. Духовник, който не скъпи време, сили и способности в служение за благото на Божия народ. Архипастир, който „… полага душата си за овците“ (Иоан 10:11) и неуморно се грижи за поверения му Божи виноград. Във Ваше лице ние имаме достоен в ревността и в усърдието приемник на бележите пастири, който неуморно се труди за доброто и благопреуспяването не само на поверената му епархия, а с това и на Родната ни света Църква. По решение на Св. Синод сте удостоен с високото църковно отличие на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия – орден „Св. св. Кирил и Методий“, I степен, а за молитвен спомен от това светло тържество Ви поднасяме комплект от панагия и кръст.“

От името на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов също бяха поднесени поздравителни адреси с църковни дарове. Празника на митрополит Николай уважиха Негово Величество цар Симеон II, директорът на Дирекция по вероизповедания към Министерския съвет Емил Велинов, архонтът на Пловдивска митрополия Петър Манджуков, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общински съвет на Пловдив Свина Петкова, директорът на ОД на МВР в Пловдив ст. комисар Атанас Илков, представители на областните и общински структури, стотици поклонници. Тук бяха генерал Явор Матеев – бригаден командира на 68-а бригада „Специални сили“, и адвокат Радомир Чолаков – член на Върховния църковен съвет на Светия Синод, които за особени църковни заслуги в делото на Българската Православна църква бяха наградени с ордена на Пловдивската св. митрополия „Св. Ап. Ерм“, I степен.

Трогателен бе празникът, посветен на митрополит Николай, в който участваха стотици богомолци и представители на Вселенската патриаршия, Антиохийската патриаршия, Гръцката, Руската и Румънската църква. Три църковни хора озвучаваха празничната Литургия – митрополитският хор „Св. ап. Ерм“, румънски и ливански.Трогнат, празнуващият владика благодари на Светия Синод и на всички, които през годините на неговото служение са го подкрепяли и са му съдействали като съработници Христови.

Росица Примовска

Вирни се горе