4755 кандидат-студенти се записаха за редовната кампания на Пловдивския университет

 4755 кандидат-студенти се записаха за редовната  кампания на Пловдивския университет

Изпитите по 18 предмета ще се проведат от 5 до 11 юли включително

На 3 юли приключи записването за редовната кампания на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Заявилите участие в нея са общо 4755 кандидат-студенти, които се борят за 3779 места.

Тази година най-желаната специалност е „Софтуерни технологии и дизайн“, която е посочена като първо желание от 589 кандидати. След нея се нареждат предучилищна и начална училищна педагогика, право, психология, английска филология, финанси и маркетинг. Това съобщи зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Мария Стоянова. Тя допълни, че най-възрастният кандидат в тазгодишната кампания е мъж на 64 години, посочил като първо желание „Право“, а най-младият е момиче на 18 години, пожелала да учи педагогика.

От 5 до 11 юли включително ще се проведат изпитите по 18 предмета.

На 5 юли се състояха изпитите по география на България и биология, на които се явиха съответно 115 и 53 кандидат-студенти. Днес, 6 юли, се проведе най-мащабният изпит – този по български език, в който взеха участие 1217.

Изпитите по английски език, химия и теология (устен) са насрочени за утре, 7 юли. Знанията си по тези предмети ще проверят съответно 252, 16 и 2 кандидат-студенти. В същия ден стартира и комплексният изпит по физическо възпитание, който ще продължи и на 8 юли. На 8 юли съответно 328 и 142 кандидати ще се явяват и по история на България и информатика.

На една дата – 9 юли са и изпитите по психология, френски език и физика, като за последната дисциплина е предвиден тест със събеседване. Желаещите да се явят по тези предмети са съответно 138, 17 и 19 кандидат-студенти. На следващия ден ще се състоят изпитите по математика – 227 записани, и испански език – 4. По 4 предмета ще изпитват на 11 юли – немски език – 17 кандидати, новогръцки език – 1, музика – 21 и изобразително изкуство – 15.

По традиция трите кръга на изпита за специалност „Актьорство за драматичен театър“ се провеждат през септември. Тази година насрочените дати са 14, 15 и 16 септември.

Информацията за поименното разпределение на кандидат-студентите по сгради и зали ще се публикува в сайта на университета и на информационни табла пред Ректората и Нова сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“ в деня, предхождащ съответния изпит.

В деня на изпита кандидатите са задължени да носят личната си карта и компютърната разпечатка с входящия номер. Началото на всички изпити е 9:00 часа, уточниха от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Вирни се горе