47 пожара са възникнали в Смолянско през ноември

47 пожара са възникнали в Смолянско през ноември

През месец ноември 2016 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 96 броя произшествия, от които 47 пожара, 3 пъти е оказана аварийно-спасителна дейност, 46 пъти е оказвана техническа помощ, получени са 5 лъжливи сигнала.

От възникналите пожари 7 броя са с щети. При пожарите е повредено е имущество на две домакинства, жилищна площ от 176 кв. м. покривна конструкция -124 кв. м., повредени са три автомобила. Унищожена е една селскостопанска постройка.

Причина за възникване на произшествията са непочистени комини, неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди, късо съединение в ел. инсталация.

Произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са: Смолян – 41 броя; РС Девин – 5 бр.; Доспат – 5 бр., РС Златоград – 14 бр., РС Мадан – 5 бр., Рудозем – 3 бр. РСПБЗН Пампорово – 7 бр. и РСПБЗН Чепеларе – 13 бр., РС Баните – 3 бр

Настъпи есенно-зимния отоплителен сезон и започна експлоатацията на отоплителни уреди в домакинствата. Най-често използваните отоплителни уреди са на твърдо гориво (дърва и въглища). В много случаи тяхната пожарна опасност се подценява. Анализа на пожарите в област Смолян показва, че причина за пожари при експлоатация на печки с твърдо гориво са непочистените комини и изхвърлянето на отпадъците при почистване на печките.

За да не се създават предпоставки за възникване на пожари РДПБЗН Смолян припомня, да се спазват следните основни правила:

Печките на твърдо гориво трябва да са на разстояние не по-малко от 80 см от горими конструкции и предмети.

Печката трябва да е върху негорима подложка с прагове от трите страни с размер 30 см отпред и по 20 см отстрани на уреда.

Димоотводните тръби (кюнците) трябва да са стабилно укрепени.

Вирни се горе