43 са приемните семейства в област Смолян

43 са приемните семейства в област Смолян

43 са професионалните приемни семейства в област Смолян, които функционират в региона. Това съобщи Сийка Иванова- директор на Регионалната дирекция “Социално подпомагане”.

Всички малчугани от Дома за медико-социални грижи в смолянското село Широка лъка, са вече в приемни семейства. Смолянска област е първата в страната реализирала програмата за деинституализация на децата в Република България.

43 са професионалните приемни семейства в област Смолян, които функционират в региона. Предсти да бъдат разгледани документите на още две семейства. 29 са семействата в община Смолян, 7 са в Рудозем, 5 в Девин, две в Чепеларе и по едно в Борино и Баните.

Приемните родители по трудов договор получават 435 лв., ако гледат едно дете, 464 лв. – за две, а ако поемат грижата за повече, ще вземат 493 лв. Парите им са обвързани с минималната работна заплата. Отделно са парите за покриване на разходите на самото дете – до 7 годинки – 195 лв., до 14 години сумата е 227.20 лв., а до 18 г. е съвсем различна. Отделно, ако възникне необходимост, социалните служби поемат и неотложните потребности на малчугана.

Вирни се горе