42 пожара са гасили огнеборците за месец в областта

42 пожара са гасили огнеборците за месец в областта

През месец март 2014 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 58 произшествия, от които 42 пожара, 8 пъти оказване на техническа помощ, проведени са 8 аварийно-спасителни дейности. Получени са и два лъжливи сигнала. Това съобщиха от ОУ“Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян.

От възникналите пожари 9 са с щети. При тях са опушени общо 43 кв. м. стени, унищожена е покривна конструкция – 150 кв.м., повредено имущество на 2 домакинства, едър рогат добитък – 3 бр., фураж – 100 бали, една селскостопанска постройка и др. Два от пожарите възникват поради небрежност при боравене с открит огън и два – поради неправилно използване на отоплителни уреди.

Пожарите без нанесени материални щети са 33 броя: 19 бр. са в комини на жилищни сгради, 6 са в сухи треви и др.

Най-много от произшествията са в РС Смолян – 12 броя, следват РС Чепеларе – 8 и т.н.

От 7 до 13 април 2014 година е Седмицата на гората. Затоплянето на времето създава благоприятни условия за извършване на селскостопанска дейност и туризъм. Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян, призовава гражданите, които работят в съседство с горските територии и обработват нивите и градини и почистват ливадите, да бъдат отговорни и да спазват правилата за пожарна безопасност:

  • Почистването на земеделските земи от сухи треви, листна маса и други горими отпадъци да се извършва само по механичен начин.

  • Напомняме, че изгарянето на суха трева и растителни отпадъци в земеделските земи, по слогове, крайпътни ивици и други площи е забранено.

  • Нарушаването на противопожарните правила и небрежното използване на открит огън, може да доведе до сериозни пожари.

Лицата предизвикали пожари носят административно -наказателна отговорност по Закона за МВР и по Закона за горите.

Вирни се горе