403 заявления за еднократна помощ за първокласници са подадени в област Смолян до момента

403 заявления за еднократна помощ за първокласници са подадени в област Смолян до момента

До 15 октомври се подават документи за помощ за първокласници

Дирекциите „Социално подпомагане“ приемат заявления-декларации за отпускане на еднократна помощ на семейства, които имат ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на настъпващата учебна 2018/2019 г. Крайният срок за подаване на заявленията е 15 октомври.

Към настоящия момент за област Смолян са подадени 403 бр. заявления: в община Баните – 8 бр., община Борино – 10 бр., Девин – 41 бр., Доспат – 28 бр., Златоград – 41 бр., Мадан – 53 бр., Неделино – 10 бр., Рудозем – 60 бр., Смолян – 128 бр. и Чепеларе – 24 бр. Отпуснати са помощи на 362 семейства за 373 деца на обща стойност 93 250 лв. Отказани са 10 бр. заявления на родители, които не отговарят на условията за получаване на такъв вид помощ, а в процес на обработка са 31 бр. Право на този вид помощ имат семейства, чиито деца са записани в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на заявление-декларацията е по-нисък или равен на 450 лв., определен в Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.

Заявлението се подава по настоящ адрес, идентичен с декларирания в Служба ГРАО, като към него се прилагат:

  1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадено заявлението декларация;

  2. удостоверение, че детето е записано в първи клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище;

  3. лична карта (за справка);

Еднократната помощ е в размер на 250 лв. и ще подпомогне родителите за покриване на разходи, свързани със закупуване на учебни помагала, тетрадки, дрехи и др. за техните първокласници.

Ако детето не постъпи в училище или не посещава редовно училище до завършване на първи клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, помощта се възстановява, съобщиха от регионална дирекция за социално подпомагане-Смолян.

Вирни се горе