40 пожара през септември, мъж почина от обгазяване

40 пожара през септември, мъж почина от обгазяване

През месец септември 2012 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 71 произшествия, от които 40 пожара, 23 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 8 аварийно-спасителни дейности.

От възникналите пожари 18 броя са с щети. Десет от тези пожари са възникнали в горски територии и съседни на тях земи, отчетоха от ОУ“Пожарна безопасност и защита на населението” в Смолян.

При опит за гасене на един от горските пожари, преди да са дошли екипите на пожарната (в Станкова махала, с. Долен, общ. Златоград), четирима души са получили обгазяване. В последствие единия от тях – мъж на 39 г., който бе настанен за лечение в МБАЛ гр. Смолян, е починал.

При пожарите с нанесени материални щети са унищожени общо 95 кв.м. покривна конструкция, 100 кв.м жилищна площ, 180 дка иглолистна гора , 21 дка лесонепригодни площи, 6 бр. едър рогат добитък.

Произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са в РС Смолян – 14, Доспат – 14, РС Златоград – 10, РС Девин – 7, Чепеларе – 5, Рудозем – 4, Мадан– 3, Пампорово – 3, Баните- 2 и група “Спасителна дейност” – 9 бр.

Топлото време благоприятства за туризъм сред природата. В тази връзка, за да не възникват горски пожари, ОУ “ПБЗН” – Смолян призовава всички посетители на горите да спазват правилата за пожарна безопасност и да не палят огън извън обозначените за целта места.

Напомняме, че при извършването на селскостопанска дейност в земеделския фонд в съседство с горските територии е забранено паленето на огън през пожароопасния сезон, който е в сила до 30 октомври съгласно Заповедта на Областния управител на обл. Смолян, казаха още от пожарната.

Всички нарушители носят административно-наказателна отговорност съгласно Закона за горите и Закона за МВР, предупредиха оттам. При забелязване признаци на пожар, незабавно звънете на телефон 112!

Вирни се горе