4 благородни елена, 208 сърни, 693 диви свине, 90 заека, 16 вълка и 645 лисици са отстреляни през ловния сезон в Смолянско

4 благородни елена, 208 сърни, 693 диви свине, 90 заека, 16 вълка и  645 лисици са отстреляни през ловния сезон в Смолянско

Общата площ на ловностопанските райони на територията на РДГ- Смолян е 302225 ха., в това число 25797 9ха. предоставени ловностопански райони на ловните дружини и 44246 ха. държавни, по данни на РДГ в Смолян.

Ловците на територията на Област Смолян, членуват в 62 ловни дружини, обединени в 6 ловни сдружения, като заверили ловните билети за 2014 г. са били 3622 ловци.

През 2015 г. на територията на РДГ- Смолян се провеждат вече курсове за нови ловци от 180 кандидата, оганизирани от ловните сдружения в гр.Смолян, гр.Девин, гр.Доспат и с.Хвойна.

Дивечовото богатство на територията на Регионална дирекция по горите Смолян по данни от таксацията през 2014 г., се състои от бял елен, лопатар, дива свиня, мечки, вълци, лисици, зайци, сърни, муфлони и др.

Дивата свиня е основен вид дивеч и най-масов обект на лов за ловците в региона.

През ловния сезон 2014-2015г. от ловците в Ловните сдружения и ловците, посетили Държавните ловни стопанства и дивечовъдни участъци са остреляли съответно: 4 благородни елена, 208 сърни, 693 диви свине, 90 заека, 16 вълка, 645 лисици.

Ловен туризъм (срещу заплащане) се предлага основно от Държавно ловно стопанство – Извора гр.Девин. Ловен туризъм може да се практикува и в Дивечовъдните участъци към Държавните горски стопанства, отдадени за стопанисване и ползване на дивеча на юридически лица. На отделен вид дивеч предимно на глухар и дива коза се практикува ловен туризъм и на територията на ловните сдружения.

През 2014 г. от възможностите за ловения туризъм (срещу заплащане) са се възползвали 138-ма български ловци и 43 чуждестранни ловци.

През ловния сезон на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня 2014-2015г. са извършени 35 проверки при провеждане на ловните излети, които се организират събота и неделя и официалните празници. Проверени са общо 4268 бр. ловци, като някои ловци са проверявани по няколко пъти. Проверките са извършени от служители на Регионална дирекция по горите гр.Смолян, от служители на териториалните поделения на Южноцентрално държавно предприятие гр. Смолян със съдействието на служители на Областна дирекция на МВР гр. Смолян и Районите полицейски управления. В проверките взеха участие 22 бр. служители на РДГ-Смолян, 122 бр. служители на Държавните горски и ловни стопанства, служители на органите на МВР и представители на ловните сдружения. При проверките се следи, както за законността при провеждането на ловните излети, така и за спазването на мерките за безопасност – провеждането на инструктаж преди ловния излет, използването на шапка или облекло с ярък цвят, забраната за ползването на едри сачми при групов лов на дива свиня и забраната за употреба на алкохол по време на лов. За този ловен сезон нямаме установени нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча и няма инциденти при провеждане на ловните излети.

Вирни се горе