3880 касови апарата от областта са свързани с НАП до 2 април

3880 касови апарата от областта са свързани с НАП до 2 април

3 880 касови апарати от Смолянка област са свързани дистанционно със сървърите на НАП до 2 април 2012 г., като за цялата страна техния брой е 298 000, съобщи Недялка Чавдарова, пресцентър НАП-Смолян. По предварителни данни на НАП около 300 000 са устройствата, за които изискването трябваше да бъде изпълнено до полунощ на 2 април. Същият е и срокът, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната бяха длъжни да монтират нивомерни системи на резервоарите си. Санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект, предупредиха данъчните.

Проверките на НАП, започнали тази сутрин, ще обхванат широк кръг търговски обекти, сред които и такива за търговия на горива. Т.нар ведомствени бензиностанции също ще бъдат проверявани и санкционирани, ако освен за вътрешна употреба, се използват и за продажба на горива на клиенти.

От НАП припомнят, че всеки касов апарат, който не е от новия тип с дистанционна връзка трябва да бъде изведен от употреба и фискалната му памет да бъде разчетена и демонтирана. Няма краен срок за дефискализирането на излезлите от употреба фискални устройства, но едновременното използване на касов апарат, свързан с НАП и такъв от стария тип е нарушение на закона, предупреждават от приходната агенция.

Потребителите могат да разпознаят дали едно фискално устройство има дистанционна връзка с НАП по символите BG, вписани в контур на картата на България отпечатани най-често в долния ляв ъгъл на касовата бележка.

Вчера изтече и срокът, в който всички юридически лица трябваше да подадат своите декларации за облагане с корпоративни данъци. До момента това са направили 3 300 дружества от Смолян и Смолянска област, като по електронен път в НАП са постъпили 1 700 документи, добави Чавдарова.

В края на месеца изтича друг важен срок – за деклариране на доходите от физическите лица. До момента от областния град това са направили 3 900 души.

Вирни се горе