35 млади семейства са ползвали данъчни облекчения през 2011 г.

35 млади семейства са ползвали данъчни облекчения през 2011 г.

НАП изисква само два документа, за да се ползва данъчното облекчение за ипотечни кредити, предназначено за млади семейства. Условията са към данъчната декларация да се приложи само документ, издаден от банката кредитозаемател, в който е описан размерът на направените лихвени плащания през годината. Второто изискване за ползване на облекчението е да се приложи и декларация от съпруга или съпругата, че няма да се възползва от намалението на данъка, съобщи Недялка Чавдарова от офиса на НАП в Смолян.

Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.

Облекчението се ползва с подаването на данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица до 2 май 2012 г. в офиса на НАП по постоянен адрес. Към декларацията задължително трябва да приложите и документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. От главницита по ипотечния кредит за закупуване на жилище.

Миналата година в Офис – Смолян бяха приети общо 35 данъчни декларации от млади семейства, които са се възползваха от облекчението, каза Чавдарова.

Вирни се горе