30 900 са работещите в област Смолян, повече от миналата година

30 900 са работещите в област Смолян, повече от миналата година

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на юни 2015 г. се увеличават с 2% спрямо края на март 2015 г. и достигат 30.9 хил., като увеличението на наетите в обществения сектор е с 0.1%, а в частния сектор – с 2.6%. Това съобщиха от статистическото бюро в областния град.

Спрямо края на първото тримесечие на 2015 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Строителство” – с 16.2%, „Други дейности” – с 15.1% и „Селско, горско и рибно стопанство” – с 12.8%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Култура, спорт и развлечения” – с 36.8% и „Административни и спомагателни дейности” – с 22.2%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 37.9 и 10.5%.

В края на юни 2015 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 2% повече в сравнение със същия период на предходната година, като увеличението на наетите в обществения сектор е с 0.2%, а в частния сектор наетите по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 2.6%, допълниха от статистиката.

Вирни се горе