30,7 хиляди са работещите в област Смолян

30,7 хиляди са работещите в област Смолян

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на юни 2013 г. нарастват с 0.7% спрямо края на март 2013 г., като достигат до 30.7 хиляди.

Спрямо края на първото тримесечие наетите лица в обществения сектор намаляват с 1.2% (до 9.8 хил.), а в частния сектор нарастват с 1.6% (до 20.9 хиляди), съобщиха от Териториално статистическо бюро.

Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическите дейности „Строителство” – с 12.7%, „Транспорт, складиране и пощи” – с 9.6%, и „Други дейности” – с 9.1%. Най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в „Култура, спорт и развлечения” – с 35.2%, „Професионални дейности и научни изследвания” – с 10.9% и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – 8.2%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 33.2 и 10.4%.

В края на юни 2013 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 0.8% повече в сравнение със същия период на предходната година, като увеличението на наетите в обществения сектор е с 20%, а в частния сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват съответно с 6.3%.

Вирни се горе