76% от българите посрещат Нова година по домовете си

76% от българите посрещат Нова година по домовете си

Три четвърти от българите ще посрещнат Новата година у дома, сочи проучване на НЦИОМ, проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г. по метода face-to-face интервю сред 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна.

76% от българите планират да посрещнат Новата година в къщи. По-често от останалите у дома ще празнуват възрастните над 60 години, пенсионерите, живеещите в малките градове и селата, както и тези с по-ниски доходи.

10% от участвалите в изследването все още не са решили къде ще бъдат в новогодишната вечер – това са предимно младежи на възраст до 29 години, учащи и столичани.

В ресторант или клуб ще празнуват 5% от участвалите в изследването. По-често така ще постъпят хората, които живеят без лишения.

Общо 6% от интервюираните възнамеряват да пътуват за новогодишните празници – до друго населено място в страната, до зимен курорт или в чужбина.

1% от респондентите ще отидат на концерт или на площада. Също 1% от интервюираните твърдят, че ще работят на Нова година.

И през тази година няма съществена разлика в намеренията на българите за посрещане на Новата година, в сравнение с предишните години. Сравнително без промяна, въпреки инфлацията, остават и предвидените за празнуване средства.

Една трета от интервюираните (32%) са предвидили сума между 50 и 100 лв., 28% – между 20 и 50 лв. Близо една пета от хората ще отделят суми над 100 лв., а 15% – до 20 лв.

7% от участвалите в изследването посочват, че нямат възможност да отделят средства, за да празнуват.

Когато става въпрос за парите, заделени за подаръци на близките, 53% от българите твърдят, че ще се вместят в суми между 20 и 100 лв. 19% ще купят подаръци на стойност до 20 лв., а 11% – за повече от 100 лв. 17% от интервюираните няма да отделят пари за подаръци.

34% от участвалите в изследването твърдят, че са предвидили да дадат средства за благотворителност. По-често от останалите това възнамеряват да направят хора на възраст между 40 и 49 години, респонденти с висше образование, жители на областните градове и хора с доходи над 290 лв. на човек от домакинството.

44% не възнамеряват да правят парични или предметни дарения (предимно, защото доходите им не го позволяват), а 22% все още не са решили дали да подкрепят някоя благотворителна кауза, или не.

Към 2013-та българите гледат с умерен оптимизъм, сочи още проучването.

43% от българите очакват по-добра 2013 година за страната, а други 7% се надяват новата година да е поне толкова добра, колкото отминаващата.

Всеки пети българин очаква новата година да е по-лоша за страната от отминаващата, а всеки четвърти посочва, че тя ще бъде точно толкова лоша, колкото е била 2012 г.

Вторичният прочит на данните показва, че хората оценяват състоянието на страната главно през призмата на собственото си благополучие.

Очакванията към новата година в личен план са малко по-благоприятни от тези за страната като цяло. 44% от българите очакват да живеят по-добре през новата година, а 18% – по-зле.

Вирни се горе