25 годишният Георги Кадиев извади кръста в Устово

25 годишният Георги Кадиев извади  кръста в Устово

Преди ритуалът за хвърляне на кръст в р. Бяла в двете устовски църкви бе отслужена Света литургия. В «Св. Богородица» от свещенник Димитър Одаджиев, а в „Св. Николай Чудотворец», от отец Васил Маджаров. Йордановден е много почитан празник. Десетки миряни идват и в двата храма, за да се помолят за здраве и благоденствие на себе си, на семействата и децата си, на народа и България.

Литийното шествие от църквата Св. Николай бе предвождано от членове на Сдружение Родопски хайдути. Наред с празничната икона бяха българското знаме и портрета на Христо Ботев.

На моста на река Бяла се срещнаха двете литийни шествия от църквите, а двамата свещеници отслужиха водосвет и благословиха миряните. Всяка година те се редуват при хвърлянето на кръста в реката. Тази година наред беше отец Димитър Одаджиев. В ледените води на река Бяла, чакаха над 20 младежи, всички облечени в родопски носии.

И тази година кръста бе намерен от 25 годишният Георги Кадиев от Устово. Младежът си пожела здраве и благополучие през цялата година. Кръшно родопско хоро се изви в ледените води на реката. Макар и мокри, момчетата бяха щастливи, а гайдите звучаха за радост на всички родопчани.

Тази година в Устово бяха пристигнали и двама младежи от Шабла – Желязко и Мартин. И в техния край се изпълнява ритуала, както навсякъде в България, но според младежите тук е по-вълнуващо, заради гайдите, заради духа и българщината.

Вирни се горе