Ученици от община Доспат заминават за Брюксел

Ученици от община Доспат заминават за Брюксел

И тази година в навечерието на Националния ни празник средношколци от България, Македония, Молдова, Сърбия и Украйна чрез фондация „Българска памет” и по покана на депутатите от ЕНП – Владимир Уручев, д-р Андрей Ковачев, Мария Габриел и Моника Панайотова ще посетят Европейския парламент. От община Доспат са четирима: Елвина Пържанова, Елвира Далакова и Петя Стоева от СОУ „Димитър Благоев” и Ивайло Рашинов от ПМГ „Васил Левски”.

Ръководител на българската група, която е от 25 средношколци от общините Сатовча, Гърмен, Хаджидимово, Гоце Делчев, Доспат и от град Сърница ще бъде Атанас Стоев – директор на ОУ „Никола Вапцаров” село Црънча, община Доспат.

Тази година конкурса на фондацията мина на два етапа : първият бе писане на есе на тема: „Приносът на българската култура в историята на Европа и света”, „Старобългарският език – латинският на източна Европа”, „1150 години от Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий”, а втората част на конкурса се състоеше в анкета със средношколците, това каза Атанас Стоев – директор на училището.

След пътуването до Брюксел следва традиционния семинар във Варна, където формата е много по-голяма.Самият семинар е изключително интересен и динамичен, лекторите са професионалисти и доказали се личности в своята област.

В календара на фондацията неотменно присъства и преклонението на 6 май на българското военно гробище в Ново село – Македония, където вече от две години участват и гвардейци с държавен ритуал.

Тази година ще се опитаме всички, които участваха в конкурса от община Доспат да бъдат включени на ротационен принцип в някое от нашите празнични събития като например Денят на будителите, посещение на народното събрание и разбира се да си пожелаем за друга година да имаме повече участници, за да може да искаме гр.Доспат да бъде включен в празничния календар на фондация „Българска памет”.

Вирни се горе