24 пожара са възникнали през месец август в област Смолян

 24 пожара са възникнали през месец август в област Смолян

През месец август 2013 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 107 броя произшествия, от които 24 пожара, 57 пъти оказване на техническа помощ, девет проведени аварийно-спасителни дейности, помощ на други РСПБЗН – 10 пъти, дежурства на обществени мероприятия – 5 бр. и два лъжливи сигнала.

От възникналите пожари, 6 броя са с материални щети. От тях два пожара са в къща и дърварник, два горски пожара, един в електрическо табло и един пожар в МПС.

Пожарите без нанесени материални щети са 18 броя: 15 бр. в ливади, сухи треви и пасища, 1- в къща, 1- в комин на къща, 1- в автомобил.

Произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са: Смолян – 20 броя; РС Доспат – 9 бр.; РС Девин– 7 бр.; РС Златоград и Чепеларе – по 6 бр., РС Мадан и Пампорово – по 3 бр., РС Рудозем – 2 бр.; РС Баните – 1 бр. Група “Спасителна дейност” е посетила 50 бр. произшествия.

В следствие на високите температури и голямото засушаване от последния месец, драстично нараства опасността от възникване на пожари в горите. Същите се посещават масово от туристи, които не винаги спазват правилата за пожарна безопасност. Голяма част от населението се занимава със стопанска дейност в съседство с горските територии – прибиране на реколтата от картофи, дърводобив, пчеларство и други дейности. Всичко това създава условия за възникване на пожари в горите и поземлените имоти, граничещи с тях.

В предвид на гореизложеното, ОУПБЗН Смолян, препоръчва да се спазват правилата за пожарна безопасност, да не се пали огън на открито и да не се изхвърлят угарки от цигари, кибритени клечки.

Вирни се горе