23-ма души в с.Река намират препитание по схема „Развитие”

23-ма души в с.Река намират препитание по схема „Развитие”

23-ма души в с. Река работят по схема „Развитие” по ОП „Развитие на човешките ресурси”, което означава, че доста голям процент от хората имат препитание, съобщи кметският наместник Милко Чаушев. 260 са жителите на смолянското село, половината от тях се занимават с животновъдство и земеделие, а друга част работят сезонно в по-големите градове. Някои от хората работят в Смолян. Сградата на кметското наместничество и здравната служба се ремонтират, защото от години са били занемарени, поради липса на средства. Чаушев се надява да се асфалтира и част от пътя в селото. Щастлив е, че и тази година детски глъч ще огласява Река, защото в полудневната детска група има шест деца.

В по-далечен план иска да се оформи екопътека, която ще свързва Река с Момчилова крепост, за да се раздвижи и туризма в селото.

Кметският наместник благодари на ръководството на община Смолян, което му оказва съдействие при решаване на проблемите му.

Тази година селото възроди стара традиция – в началото на септември да отбелязва празника си. Добър повод да се съберат роднини и близки от различни краища на страната. Празникът откри Чаушев и отбеляза, че където и да се намират, хората се връщат при корена си, затова традициите трябва да се съхраняват и да се спазват.

От името на кмета Николай Мелемов, жителите на Река поздрави секретарят на община Смолян Замфир Копчев. Той им пожела здраве, по-малко проблеми и много настроение.

За доброто настроение на хората беше подготвена и богата музикална програма. Празника уважиха още депутатът д-р Даниела Дариткова, общинските съветници от ГЕРБ Росица Караджова, Величка Бодурова, София Иванова, Борислав Георгиев и главният финансист на община Смолян Венера Аръчкова, съобщиха от пресцентър на община Смолян.

Вирни се горе