2260 лв. месечно необходими за семейство от 4-ма

2260 лв. месечно необходими за семейство от 4-ма

Издръжката на живот на едно лице от четиричленно семейство в края на декември достигна 565.22 лв.

Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи резултати от наблюдението на синдиката на потребителските цени и издръжката на живот през декември 2012 г.

Това по думите му означава, че за да живее нормално едно четиричленно семейство, месечно са му необходими 2260 лв. На годишна база абсолютната стойност на издръжката на живот нараства с над 28 лв., а средно за четиричленно домакинство – с около 112 лв., коментира още Пламен Димитров.

Границата на бедността според данни на КНСБ е достигнала 215 лв. на едно лице, което показва на годишна база ръст с 6,4%. Под границата на бедността са 23% от домакинствата или милион и половина българи.

45% от хората у нас живеят с месечен доход до 290 лв. С месечен доход от над 565 лв. живеят 18,5 или 1 млн. души. Най-много работещи бедни според КНСБ има в шивашката и текстилната промишленост, социалните дейности, селското и горско стопанство, както и в хотелиерството и ресторантьорството.

Работната заплата, като основен източник на доход, през третото тримесечие на 2012 г. отбелязва реален ръст от 4,6%. Оказа се обаче, че на един работещ средно за издръжка се падат двама безработни. В предприятията със средна работна заплата 400 лв. работят 19,1% от наетите лица. Във фирми, където средната заплата е от 400 до 1000 лв., работят 61,1% от наетите. 19,8% от работещите получават заплата над 1000 лв.

Няколко са основните фактори, повлияли върху нарастването на издръжката на живота през миналата година, като например въвеждането на акциз върху природния газ за стопански нужди. На второ място фактор е и поскъпването на петрола в световен мащаб, което се отрази на цените на горивата на българския пазар и на повишаване на транспортните услуги, посочи още Пламен Димитров.

Сред другите фактори са увеличаване на цените на електроенергията, топлоенергията и питейната вода, както и слабите реколти от редица селскостопански култури.

В края на четвъртото тримесечие на 2012 г. хранителните стоки са поскъпнали средно с 0,8%, а в годишен план ръстът е от 5,6%.

Вирни се горе