221 фирми от Смолянско са информирали НАП за платени доходи

221 фирми от Смолянско са информирали НАП за  платени доходи

221 фирми от Смолянско са подали справки за изплатени доходи на физически лица през 2011 г. Справката се изготвя в два екземпляра, от които един за приходната администрация и един за платеца на доходите. Тя се подава в срок до 2 май 2012г. от предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили доходи през 2011 г. на физически лица, различни от тези по трудов договор. НАП сравнява информацията с доходите, описани от физическите лица в техните годишни декларации, съобщи Недялка Чавдарова, говорител на данъчното в Смолян. Така ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или данъчна ревизия.

В справката за изплатени доходи се обявяват лицата, на които са изплатени суми по граждански договори, суми за наеми, суми за рента и аренда за ползване на земеделска земя, суми от доброволно пенсионно и здравно осигуряване и др. В справката не се включват само:

Изплатените доходи от трудови правоотношения; доходите от задължително социално осигуряване, както и доходите, изплатени на чуждестранни физически лица, които се облагат с окончателен данък и подлежат на деклариране от платеца на дохода.

Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко недекларирано физическо лице, на което са изплатени доходи различни от изброените по-горе, предупредиха от НАП.

Вирни се горе