21 първокласници ще прекрачат прага на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Смилян

21 първокласници ще прекрачат прага на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Смилян

Ще ги посрещне напълно обновена класна стая и две нови млади и лъчезарни учителки.

В навечерието на първия учебен ден ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Смилян отвори вратите си за нас, за да видим как ще посрещне своите ученици на 15 септември. С обновена среда, благодарение на работата по редица проекти, с млад и амбициозен екип от професионалисти и всеотдайни учители, с готовност за работа както в присъствена, така и в електронна среда, училището е напълно готово за старта на учебната 2021/2022 година. 114 ученици, разпределени в самостоятелни паралелки от 1 до 7 клас, ще се обучават през тази учебна година в целодневна организация на учебния ден. „Благодарение на спечелен проект за подкрепа на приобщаващото образование в учебното заведение са назначени логопед, психолог и помощник на учителя за работа с деца със СОП“, каза директорката Лиляна Балийска. От 114-те ученици, само две са пътуващи – едно от с. Сивино и едно от с. Чокманово. Всички останали деца са от Смилян.

21 са първокласниците, които за първи път прекрачват прага на училището в Смилян на 15 септември 2021 г. Те ще се обучават в напълно обновена класна стая с ортопедични чинове, които се нагласят за правилната им стойка, интерактивен дисплей, на който ще работят в час и осигурени учебни материали. Техни учителки ще бъдат Анелия Хаджиева и Евгения Адамова – две млади и усмихнати дами, готови да посрещнат своите малки ученици. „Най-важното за един учител е да обича малките деца, да ги приема като свои, защото с нас те ще прекарват много повече време, отколкото с родителите си, затова трябва да ни чувстват като второ семейство. Освен това е важно да си имаме доверие и с децата, и с родителите, да си помагаме и подкрепяме взаимно“, казаха учителките.

За целия образователен процес ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Смилян е максимално кадрово обезпечено за всички учебни предмети. „През последните години имаме 18 колеги, които се пенсионираха, така че колектива ни е изцяло обновен с нови специалисти. Само четирима от учителите ни пътуват, всички останали са жители на село Смилян“, каза директорката Лиляна Балийска. Най-голямото притеснение обаче е как ще се провежда обучението през тази учебна година – присъствено или в електронна среда. „Всички препоръчителни и задължителни мерки, изготвени от МОН и одобрени от Министерството на здравеопазването, ще бъдат спазвани в училище. В тази връзка учениците ще бъдат в самостоятелни паралелки и в самостоятелни класни стаи, няма да има движение на децата. Снабдени сме с всички предпазни средства“, категорична беше директорката.

На този етап училището разполага с устройства за обезпечаване на обучението при преминаване в електронна среда. За съжаление обаче те не са на 100 % достатъчни. „Имаме семейства с по три деца или пък учители, които имат по две деца и е невъзможно да осигурим устройства за всеки поотделно. Трябва да се обърне внимание на това и да се доставят необходимите устройства там, където има такива случаи. Имаме нужда поне още от 20 устройства, за да можем да подпомогнем обучението на всички“, отбеляза Балийска.

На прага сме на още едно предизвикателство. На 15 септември стартира учебната 2021/2022 учебна година. Всички ще посрещнем този ден с вълнение – и ученици и учители и родители, но и с притеснение от неизвестното – каква ще бъде тя. Дали децата ни ще ходят на училище или ще останат в домовете си, пред екраните на електронните устройства. Предстои да видим. Но все пак нека, заедно с директорката на училището в Смилян Лиляна Балийска си пожелаем: „Да сме живи и здрави и да имаме една спокойна образователна среда!“

Вирни се горе