2040 г. - 35% работещи ще издържат 65% неработещи

2040 г. - 35% работещи ще издържат 65% неработещи

Броят на пенсионерите в момента е равен на работещите, а в 2040 г. 35 % работещи ще издържат 65% неработещи – пенсионери и ученици. С тези факти заместник-министърът на социалното министерство Христина Митрева обоснова в студиото на БНТ необходимостта от пенсионна реформа.

Според данните от НСИ след 20-25 години няма да има работещи, които да внасят осигурителни вноски, е опасението на социалното министерство.

Според Митрева най-сериозната причина за липсата на достатъчно средства в системата е намалението на осигурителните вноски от 2000 година.

„Осигурителната вноска от 32% вече е 16% за първия стълб и 11% за втория стълб. Приходите са се увеличили с 68%, но разходите за пенсиите са нараснали два пъти и половина. Има голям дисбаланс между приходните и разходни политики", каза Митрева. Социалното министерство твърди, че по-дългият осигурителен стаж води до по-високи пенсии. Това обаче е само част от цената, ако искат хората да получават пенсии, адекватни към жизнения стандарт. Митрева поясни, че предложеният първи вариант на пенсионна реформа, който предвижда увеличаване на пенсионната възраст е по-добър и безболезнен, тъй като и сега жените се пенсионират със средно 36 години осигурителен стаж, а мъжете -с 39 години. Предложението предвижда от 1 януари 2012 години необходимият осигурителен стаж за жените преди пенсиониране да бъде 37 години, а за мъжете 40 години.

Вирни се горе