2 894 заявления за безплатни винетни стикери на лица с увреждания са постъпили в дирекциите за социално подпомагане за 2017 г.

2 894 заявления за безплатни винетни стикери на лица с увреждания са постъпили в дирекциите за социално подпомагане за 2017 г.

Целогодишно лицата с трайни увреждания с определени 50 и над 50% намалена работоспособност и семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст имат право да подадат заявление-декларация за предоставяне на един безплатен едногодишен винетен стикер за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил. Годишната винетка е с валидност от 1 януари на текущата година, за която е издадена, до 31 януари на следващата година. Най-голямо брой заявления постъпват в дирекциите “Социално подпомагане“ през месеци декември и януари. За отпускане на безплатна винетка за 2017 г. в 4-те дирекции на територията на областта са постъпили 2 894 заявления, като от тях 9 не отговарят на условията на Наредбата и на чл. 10в от Закона за пътищата: липсва действащо ЕР на ТЕЛК или действаща застраховка „Гражданска отговорност“, автомобилът не е съпружеска имуществена общност, обемът на двигателя е по-голям от допустимото и др.

Припомняме условията и редът за получаване на безплатните винетки:

Към заявлението-декларация се прилагат: копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК; копие от свидетелство за регистрация на лекия автомобил, с което се удостоверява, че автомобилът отговаря на изискванията на чл. 10в от Закона за пътищата, а именно – обемът на двигателя на автомобила да е до 2000 куб. см и мощност – до 160 к. с.; копие от застрахователната полица за сключена застраховка “Гражданска отговорност” с едногодишен срок на действие; лична карта или личен паспорт на лицето с увреждане (за справка). Заявлението може да бъде подадено и от упълномощено лице въз основа на пълномощно с нотариално заверен подпис по постоянен адрес на лицето с увреждане.

При констатиране на пропуски в изискуемите документи дирекция „Социално подпомагане" дава на заявителя 7-дневен срок за отстраняването им. Стикерите се предоставят веднага след приемане и обработване на документите, ако същите отговарят на изискванията.

Директор на Регионална дирекция за социално подпомагане – Смолян

Вирни се горе