18 деца са преминали през ЦНСТ в кв. Каптажа за две години

18 деца са преминали през ЦНСТ в кв. Каптажа за две години

Общо 18 деца на възраст между 4 месеца и 15 години са преминали през ЦНСТ, който се намира в кв. Каптажа в Смолян, каза Сийка Сиракова – директор на комплекса за социални услуги за деца и възрастни в Смолян. Центърът функционира от две години и бе създаден по проект „Чрез по- добра грижа към успешно социално включване на деца и младежи в риск от област Смолян”, който се изпълнява на територията на община Смолян. В момента в него се отглеждат 11 малчугани. Четири от останалите са настанени в приемни семейства, две са преместени в ЦНСТ за деца/ младежи от 13 до 18 години, а едно дете е осиновено в Италия. Капацитетът на центъра е 10 деца на възраст от 3 до 12 години и две спешни места за настаняване на деца от 0 до 3 години. За децата се грижи мултидисциплинарен екип от професионалисти, включващ ръководител, социален работник, 4 специалисти в социална услуга, 2 детегледачки и сътрудник в социална услуга.

Проектът приключва в края на месец май. Целта му е разширяване на алтернативната грижа за деца в риск в област Смолян. Специфичните цели са подготовка и предоставяне на услуги в Център за настаняване от семеен тип за деца на възраст от 3 до 12 години (ЦНСТ), подготовка на младежите за самостоятелен живот след напускането им на Център за настаняване от семеен тип за деца/ младежи на възраст 13- 18 (20) години, повишаване на обществената осведоменост относно същността и ролята на алтернативната грижа на деца и семейства в риск. Дейностите на проекта са насочени и към персонала и младежите, настанени в ЦНСТ за деца/ младежи от 13 до 18 години. Проведени са модулни обучения на специалистите с цел увеличаване на капацитета на екипа да работи за подготовката на младежите в умения за самостоятелен живот. Младежите са пълноценно въвлечени и участват активно в обученията за развитие на социални умения. Проведени са два планински лагера с младежите за придобиване на практически умения за живот. Организирани са екскурзии до Пловдив и София, до Кърджали и Златоград.

Децата и младежите от двата Центъра участват в различни клубове по интереси, кръжоци и ателиета, имащи за цел формиране на умения за живот и осмисляне на свободното им време. Чрез разработената и разпространена брошура и проведените мероприятия обществеността е информирана за социалните услуги, които функционират на територията на цялата Смолянска област.

Благодарение на доброто партньорство между Община Смолян, РДСП – Смолян и Фондация “Международна социална служба – България” е постигната устойчивост и от 01.06.2015 г. услугата ЦНСТ ще функционира като държавно- делегирана дейност.

Вирни се горе