16 младежи с девиантни прояви от България и Белгия участват в младежки обмен “Разкрий своя потенциал” в с. Гудевица

16 младежи с девиантни прояви от България и Белгия участват в младежки обмен “Разкрий своя потенциал” в с. Гудевица

През месец октомври 2014 г. 16 младежи с девиантни прояви от България и Белгия ще вземат участие в младежки обмен “Разкрий своя потенциал” в с. Гудевица, България, организиран от Сдружение “Ре-Акт”. Проектът ще позволи на младежите между 16 и 18 годишна възраст да придобият нови за тях знания и умения в интеркултурна среда.

Участниците са младежи, потопени в проблемна среда от крехка възраст, мнозинството от които идват от уязвими и рискови семейства. За тях е важно да получат не нови вещи, а нови знания, не пренебрежително отношение, а алтернатива, не съчувствие, а подкрепа.

Дейностите по проекта целят са да се изгради самоувереност и самоуважение в момчетата, доверие и уважение към природата, осъзнатост за света около тях. Те ще придобият умения като инициативност и поемане на отговорност за себе си и околните. В дългосрочен план се цели успешното реинтегриране на младежите в европейското общество.

По времето на престоя им в Гудевица са предвидени неформални обучения, практическа подготовка (вкл. и дейности на открито), интерактивни методи, ролеви и симулационни игри.

Целта на “Разкрий своя потенциал” е да намали социалната изолация на участниците, като чрез успешни практики по време на обмена им помогне да преодолеят досегашния си опит и тежко минало. Това ще бъде за тях „успешен опит“, който може да промени отношението им към собствения им живот.

Проекът „Разкрий своя потенциал“ се реализира от Сдружение „Ре-Акт“ с финансовата подкрепа на Европейската комисия по програма „Еразъм+“.

Вирни се горе