Празникът на Кръщението Господне - Богоявление, беше отбелязан тържествено в Смолян

Празникът на Кръщението Господне - Богоявление, беше отбелязан тържествено  в Смолян

Петнайсет смелчаци нагазиха ледените води на р.Черна за Божия кръст, улови го 16-годишно момче

Празникът на Кръщението Господне – Богоявление, беше отбелязан тържествено в Смолян. Света Божествена литургия за Йордановден отслужи в храм “Свети Висарион Смоленски” архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в съслужение с отец Димитър Михайлов. След това пред храма Негово Високо преподобие извърши Велик Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойните знамена на 101–ви Алпийски батальон, на 21–ви Пехотен средногорски полк, освободител на Родопите по време на Блаканската война и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан. Архимандрит Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни. Светата православна църква чества празника на Кръщението Господне и явяването в пълнота на Триединнния Бог. Това е велико знаменателно събитие в историята на човечеството, защото поставя началото на обществената проповед на нашия спасител Господ Иисус Христос, подчерта още в словото си духовният водач на Родопите,съобщиха от пресцентъра на общината.

Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение. Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Градоначалникът припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужащите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни.

След това с литийно шествие всички се оправиха към река Черна при Спортната зала, където архимандрит Висарион хвърли кръста.

Въпреки студа и ниските температури 15 младежи скочиха в ледените води на река Черна в Смолян.

Най-ловък бе 16-годишният ром Николай Мишев. Момчето стана известно с това, че беше намерил златни накити и ги върна. За постъпката си беше обявен за Достоен гражданин на Смолян. Той си пожела здраве и успешна година за него и семейството му.

Смята се, че който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът.

Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая – с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

В отбелязването на Богоявление взеха участие още зам.-кметът Марин Захариев, секретарят на община Смолян Замфир Копчев и общински съветници.

Във всички храмове на Смолянска духовна околия беше отбелязан Йордановден.

Вирни се горе