1080 лв. е средната заплата в област Смолян

1080 лв. е средната заплата в област Смолян

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на март 2021 г. намаляват с 5.9% спрямо края на декември 2020 г. и достигат 29.2 хил., като намалението на наетите в частния сектор е с 7.4%, а в обществения сектор с 1.6%. Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2020 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство”, „Административни и спомагателни дейности”  и „Строителство”. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, „Финансови и застрахователни дейности” и „Професионални дейности и научни изследвания”. В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 34.8 и 11.0%. В края на март 2021 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 3.6% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като в обществения сектор намалението е 1.7%, а в частния сектор – 4.3%. Средната брутна месечна работна заплата в област Смолян за януари 2021 г. е 1 043 лв., за февруару – 1 053 лв. и за март – 1 080 лева.

През първото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата за област Смолян нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. с 5.2% и достига 1 059 лв. при 1 462 лв. за страната. За обществения сектор средната месечна работна заплата е 1 426 лв., а за частния – 924 лева. Най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, спрямо четвърто тримесечие на 2020 г. е регистрирано в дейностите „Операции с недвижими имоти”, „Селско, горско и рибно стопанство” и „Хуманно здравеопазване и социална работа“. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата са „Строителство”, „Професионални дейности и научни изследвания”  и „Други дейности”.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2021 г. се увеличава с 13.4%. Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2021 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа”, „Образование” и „Добивна промишленост”. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Строителство”, „Транспорт, складиране и пощи” и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”.

В сравнение с останалите области на страната през първо тримесечие на 2021 г., област Смолян е на 24-то място по показател „средна брутна работна заплата”. Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) - 1 989 лв., София - 1 410 лв., Варна - 1 313 лв. и Стара Загора - 1 307 лева.

Вирни се горе