101-ви Алпийски батальон отбелязва Освобождението на Родопите с нов стадион и Военен музей

101-ви Алпийски батальон отбелязва Освобождението на Родопите с нов стадион и Военен музей

В чест на празника на 101-ви Алпийски батальон – Смолян на 20 октомври ще бъде открит новопосторен стадион, който се намира във военно формирование 28330 Смолян. Ще има и приятелска среща по футбол с Областна дирекция на МВР на новото игрище. То е с размири 50 на 60 метра и се казва “Алпинист Арена”. Към него има прилежаща инфраструктура, огради, седалки, зона за резерви и др. Празникът на батальона е свързан пряко с историята и с освобождението на Родопите през Балканската война, както и с участието в битките на 21-ви Средногорски полк

В присъствието на акредитираните в България военни аташета на НАТО ще бъде открит и Военен музей във военното формирование на 20 октомври, професионалния празник на единственото в Българската армия с такава бойна специализация подразделение. Алпийската подготовка е важна част от общото обучение на бойците. Сградата за музейната експозиция бе обновена със средства и материали от дарители. Основната сума в размер на 3 500 лева бе събрана от военния състав на батальона. Горовладелската кооперация “Борика” от село Стойките предостави нужния дървен материал, фабрика “Родопска тъкан” обзаведе помещенията с пътеки, художественото осветление е дело на фирма “Чечосан”, а мраморните настилки и первази бяха изработени от “Мрамор”ООД. Строителна фирма “Дюлгер” оформи вертикалната планировка около новата придобивка в поделението. Офицерите, сержантите и войниците от батальона ежегодно реализират различни инициативи за благоустрояването и облагородяването на района около военната база. Официалното отваряне на музея ще бъде съпроводено с освещаване на бойното знаме и знамето на 21 Средногорски полк съхранявано в РИМ град Смолян.

Сабята на командира на 21 Средногорски полк полковник Владимир Серафимов, командвал боевете на връх Средногорец, Родопската Шипка, заема почетно място в експозицията на Военния музей. Експозицията има няколко раздела – Балканската война, Първата световна, Втората световна война и съвременна история. Подредени са много снимки, факсимилета от бойни дневници, документи, ордени и медали, над 20 вида старо оръжие и муниции, военни принадлежности от участието на полка в четири войни, както и картечници от Първата и Втората световна война. На 01 или 19 ноември ще бъде “ Обявен ден на отворените врати “ и тогава всички желаещи ще могат да посетят Военния музей ида се запознаят с историята.

Вирни се горе