100 домакинства в Смолян произвеждат биотор, чрез компостиране

100 домакинства в Смолян произвеждат биотор, чрез компостиране

100 домакинства в Смолян произвеждат биотор, чрез компостиране по пилотен за страната проект, съобщи ландшафтния архитект към фирмата по чистота „Титан Клинър” инж. Людмил Гочев. Специалните съдове- компостери са поставени преди година, като вече дават на притежателите си първото количество биотор, който се използва за подобряване на почвата и пълнене на саксии. Инж. Гочев обясни, че есента е най-доброто време за зареждането на компостерите, тъй като има изобилие от отпадъци като шума, сухи клони и отпадъци от зеленчукови и плодови насаждения.

Инж. Гочев поясни, че всяко домакинство може да направи собствен компостер за биотор. Достатъчно е в градината да се направи яма с дълбочина около 1м. и такава широчина. В нея гражданите могат да изхвърлят окапалите листа и всякакви зелени отпадъци. След като ямата се изпълни, тя се заравя с пласт почва. Благодарение на повишената влага и сравнително по-високата температура под земята през зимата, цялата зелена маса се разгражда като по този начин се получава биотор, която напролет е най-добрия подобрител при подготовката на цветни алеи, лехи за зеленчуци и прочие. „Вместо гражданите да изхвърлят зелените отпадъци в кофите за смет и по този начин да пълнят обемът им, е много по-добре да произвеждат тор, която е много по-ефективна от животинските изпражнения, които масово се използват в Родопите за наторяване”, отбеляза инж. Гочев. Така ще се реши и проблемът със събирането на шумата и нейното пренасяне до контейнерите за смет. Според него това може да бъде и добър бизнес, тъй като в специализираните магазини 10кг. биотор се продава за около 10-15лв.

Компостери за биотор са разположени и в няколко зелени зони в града. Отделно в общината има над 120 съда за зелени отпадъци, разположени в кварталите със земеделски площи и овощни градини.

Вирни се горе