1,6735 млн. бедни българи имало през 2010, обяви НСИ

 1,6735 млн. бедни българи имало през 2010, обяви НСИ

Линията на бедност за 2010 г. е 283.75 лв. средномесечно на лице от домакинство. Това показват окончателните данни от изследването, проведено през 2011 г., съобщават Националният статистически институт, цитирани от money.bg. Припомняме, това показват и предварителните данни за 2010 година, оповестени преди два месеца.

При този размер на линията под прага на бедност са били 1 673.5 хил. лица, или 22.3% от населението в страната. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с 3.8%, а относителният дял на бедното население нараства с 1.6 процентни пункта. Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица и пенсионерите. През 2010 г. най-голямо увеличение на риска от бедност спрямо предходната година се наблюдава сред безработните – с 3.9 процентни пункта, и при икономически неактивните лица – с 3.4 процентни пункта. При пенсионерите рискът от бедност спрямо предходната година намалява с 1.7 процентни пункта.

През 2010 г. делът на бедните сред заетите лица нараства с 0.5 процентни пункта до 8.2%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително пет пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 1.3 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

При изчисляване на линията на бедност за всяка област е приложен същият метод както при линията на бедност на национално ниво – 60% от средния общ разполагаем нетен доход на домакинствата в рамките на областта. През 2010 г. най-висок размер на линията на бедност има област София (столица) – 451 лв., с равнище на бедност 18.8%, а с най-нисък размер на линията на бедност е област Търговище – 183 лв., където равнището на бедност е 17.3%. Област Благоевград има най-нисък относителен дял на бедните – 14.4%, при размер на линията на бедност 265 лв., а с най-висок е област Видин – 36.2%, при размер на линията на бедност 196 лева. Спрямо линията на бедност за страната – 284 лв., седем области имат по-висок размер на линия на бедност – Бургас, Стара Загора, Русе, Варна, София, Перник и София (столица).

С най-нисък относителен дял на бедност при мъжете е област Враца – 13.1%, а с най-високо равнище е област Видин – 35.6%. В област Благоевград жените са с най-ниско равнище на бедност – 15.2%, при 36.8% за област Видин. Област Смолян се характеризира с най-голямата разлика в равнището на бедност между мъжете и жените – 10.2 процентни пункта. В три области – Монтана, Търговище и Силистра, относителният дял на бедните мъже е по-голям от този при жените.

Поляризацията на населението по доход, измерена чрез съотношението на доходите между бедните и богатите слоеве в обществото по области, показва, че най-бедните 20% в областите Пазарджик, Сливен, Добрич и Велико Търново имат повече от 8 пъти по-нисък доход от най-богатите 20% в същите области. Най-нисък процент на поляризация има в област Перник (3.9%), където и коефициентът на диференциация е най-нисък – 24.8%. Най-висок коефициент на диференциация – над 37%, се наблюдава в областите Плевен, Велико Търново, Пазарджик и Добрич.

Вирни се горе