Обсъдиха необходимите мерки за предотвратяване на инциденти и агресия спрямо медицински работници

Обсъдиха необходимите мерки за предотвратяване на инциденти и агресия спрямо медицински работници

Заместник-областният управител Андриян Петров участва в кръгла маса на тема: „Мерки за предотвратяване на инциденти и агресия спрямо медицински работници”. Провокиран от зачестилите случаи на агресия над медици, с провеждане на кръгли маси, Българският лекарски съюз стартира информационна кампания за прилагане на мерки срещу проявата на агресия срещу медици. Кампанията ще бъде дългосрочна и ще обединява усилията на институции, организации и медии.

Директорът на РЗИ-Смолян – Д-р Мими Кубатева откри и води дискусията. В изложените от нея статистически данни, тя отбеляза, че през изминалата 2016-та година случаите на агресия над медици за страната са 52. Притеснително е това, че случаите се увеличават и до момента, още преди края на 2017-та, те са повече.

„Важно е да кажем какво води до тази агресия.”, акцентира заместник-областният управител, като отбеляза, че в годините на прехода неправилното разбиране на свободата доведе до нарушаване на закони и морални норми. „Позволихме да принизим труда на лекари и учители, а към тях трябва да се проявява най-високо уважение от обществото, тъй като практикуват най-хуманните професии”.

Директорът на РД МВР-Смолян – старши комисар Николай Димов обясни, че в нашия регион обстановката е сравнително спокойна, поради въведената от органите на реда добра практика от около две години да се реагира приоритетно на такива сигнали и да се прилагат превантивни мерки.

Във връзка с това Петров отбеляза, че регионът ни е предпазен, защото до известна степен сме отдалечени и встрани от проблема, но и при нас липсата на кадри в системата на здравеопазването е осезаема. Той отбеляза, че тази среща е много навременна за обсъждане на мерки и генериране на предложения, както за търсене на решения за кадровия проблем, така и за превантивни действия срещу насилието на медици в област Смолян.

В кръглата маса взеха участие също представители на Съюза на общопрактикуващите лекари в региона, от РЗИ-Смолян, експерти от Областна администрация Смолян, представители на общините и дирекциите на МВР.

Вирни се горе