ОбС - Смолян с декларация заради санкции по европроекти

ОбС - Смолян с декларация заради санкции по европроекти

Общински съвет-Смолян ще изпрати протестна декларация до министър-председателя Пламен Орешарски, министъра на регионалното развитие, Националното сдружение на общините, депутатите от Смолян, областният управител, както и до ръководителя на Оперативна програма „Регионално развитие", Европейската комисия и Европейския парламент. Декларацията е по повод наложените финансови корекции на общината спрямо разходи свързани с изпълнението на Оперативните програми, съфинансирани от структурните фондове на Европейския съюз.

На общината бяха наложени финансови корекции за над 900 хил. лева, като най-голямата е за 420 хил. лева по проекта за ремонт и обновяване на социалните домове в Ровино, Петково и Фатово. Общината е заплашена от фалит и затъва с нови заеми, за да покрива корекциите, алармира местната управа на пресконференция през изминалата седмица.

Единодушно на свое заседание общинските съветници гласуваха и приеха декларация, с която изразяват остър протест и несъгласие срещу методологията и начина за определяне и налагане на финансови корекции спрямо разходите, свързани с изпълнението на оперативните програми. Особено, когато се налагат за нарушения в процедури за обществени поръчки, които са преминали предварителен и последващ контрол от Управляващия орган по програмата. Едностранно се налагат финансови корекции с писмо, което не представлява административен акт, съответно не подлежи на обжалване, убедени са от разпоредителния орган в областния град, се казва в протестната декларация.

„Считаме, че целите и принципите на Европейския съюз са дълбоко погазени с утвърдената сериозна практика на недостатъчно обосновано, неясно и безпринципно налагане на подобни корекции. Тази несигурност крие опасност при всички обществени поръчки", се посочва в декларацията. В нея пише още, че за общини като Смолян, за които европейските фондове са основен финансов ресурс за подобряване на различията, налагането на финансови корекции без възможност за обжалване и изискването им в изключително кратки срокове с налагане на непосилни лихви води до евроскептицизъм, непостигане на целите на общността и поставя под съмнение мотивацията на общините да изпълняват европейски проекти.

Общинските съветници настояват всички отговорни институции да предприемат спешни мерки, както за избягване на бъдещи така и за преразглеждане на вече наложените финансови корекции. Също така ако има вина, тя да се търси персонално и да не възпрепяства цялостното развитие на общините. Общинските съветници изразиха и готовност от провеждането на протестни действия, ако декларацията не даде резултат.

Вирни се горе