Образователната система не подготвя кадри за бизнеса, според кметът на Смолян

 Образователната система не подготвя кадри за бизнеса, според кметът на Смолян

“Докато има разлика в стандарта на България и другите европейски страни, ще я има и тази миграция”. Това каза кметът на Смолян Николай Мелемов пред БНР относно оплакванията на жители на града от високите нива на безработица и ниското ниво на заплащане. Според него, проблемът е малко по-различен, защото всички фирми на територията на общината изпитват нужда от работна ръка.

“По-скоро проблемът тук е на образователната система да подготвя кадри, нужни на бизнеса, защото и в бюрото по труда има свободни места, и бизнесът се оплаква постоянно. Явно има нужда от по-квалифицирана работна ръка – за съжаление процесът на миграция на младите трудоспособни хора е на лице”, обобщи Мелемов.

Той предполага, че би могло да има икономически мерки от държавата, с които да се стимулира бизнесът. Смолянският градоначалник изрази сигурност, че такива действия ще бъдат предприети, защото феноменът на обезлюдяване на планината е факт. “В планината животът е по-труден и по-скъп”, категоричен е той.

Кметът очаква, че с бъдещото откриване на ГКПП “Родозем-Ксанти” с Гърция, туризмът като отрасъл ще получи голям тласък, защото все пак е приоритет за региона. Кметът на Смолян призна, че замърсяването на въздуха е наистина огромен проблем за града, но и поясни, че тук хората се топлят преди всичко с дърва и въглища – това замърсяване е в зимния период.

Освен зимното замърсяване на въздуха, оказа се, че в Смолян също липсват паркоместа. “Няма останали общински територии, на които да градим паркинги. Сега построихме един огромен паркинг зад болницата, като имаме намерение да строим на съществуващите паркинги нови нива, за да може да оберем колите, защото наистина положението е много сериозно”, обясни кметът.

Вирни се горе